Maij-Weggen: startbaan van vliegveld Eelde wordt verlengd

DEN HAAG, 11 JAN. De startbaan van vliegveld Eelde mag van minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) worden verlengd. Dat heeft ze in een brief aan de Raad van Bestuur van de luchthaven laten weten.

Het plan voorziet in een uitbreiding van de startbaan van 1.800 naar 2.500 meter. De Stichting Rondom Eelde, waarin tegenstanders (voornamelijk omwonenden van het vliegveld) van de uitbreiding zich hebben verenigd, stuurde vorig jaar nog een protestbrief naar de minister, maar heeft daarmee dus geen succes geboekt. “Ik acht baanverlenging noodzakelijk voor het toekomstperspectief van de luchthaven en de ontwikkeling van de regio”, schrijft Maij-Weggen in de brief.

De verlenging van de startbaan kwam vorig jaar op losse schroeven te staan toen bleek dat de bestaande startbaan ingrijpend moest worden gerenoveerd, waarvoor geen geld beschikbaar was. Het uitbreidingsplan is nu versoberd en het geld dat hierdoor vrijkomt, wordt aan de renovatie besteed. De kosten van de verlenging worden op 22,2 miljoen gulden geraamd, terwijl eerder sprake was van 35 miljoen gulden. De ministeries van verkeer en waterstaat en economische zaken nemen deze kosten voor hun rekening. De renovatie vergt 16 miljoen, waarvan Verkeer en Waterstaat ruim 6 miljoen gulden betaalt en de rest door de regio moet worden opgebracht.

Naar verwachting duurt het nog wel tot 1997 voordat de baan kan worden verlengd. Eerst moeten procedures worden afgewerkt, zoals een milieu-effectrapportage, waarin ook gelegenheid is voor inspraak. Een langere startbaan maakt het vliegveld bereikbaar voor grotere toestellen en maakt ook meer vakantie- en vrachtvluchten mogelijk. In het verleden is gesuggereerd dat de KLM haar lesvluchten van Schiphol naar Eelde zou kunnen overbrengen. Daar voelt het bedrijf nu echter niet meer voor. “Dan zou je een milieuprobleem alleen maar verplaatsen”, zegt een woordvoerder van de KLM.