Kohl: Duitsland voert zelfbewuste politiek

BONN, 11 JAN. Duitsland moet, gezien zijn economische kracht en bevolkingsaantal, een zelfbewuste buitenlandse politiek voeren. Het moet het imago van het “lelijke Duitsland” zien kwijt te raken zonder zijn verleden uit het oog te verliezen. Met deze woorden heeft kanselier Helmut Kohl gisteren, op zijn eerste persconferentie in 1992, gereageerd op toenemende kritiek op de Bondsrepubliek door de VS en EG-partners. Die kritiek geldt bijvoorbeeld de recente Duitse renteverhoging en de diplomatieke erkenning, voor Kerstmis en voor de andere EG-partners uit, van Kroatië en Slovenië.

Duitsland moet economisch en politiek sterk blijven, zijn nieuwe gewicht en verantwoordelijkheden in Europa en de wereld kennen zonder arrogant (Überheblich) te doen, aldus Kohl. Hulp aan Oost-Europa en de vroegere Sovjet-republieken en voortgang van de Europese politieke integratie dienen Duitslands eerste doelstellingen zijn. “We moeten daarbij niet overal altijd bemind willen zijn, dat kan niet, dat leidt uiteindelijk alleen tot teleurstellingen.”

De kanselier waarschuwde zijn landgenoten dat 1992 economisch gesproken een moeilijk jaar wordt. Duitsland “mag geen vakantierepubliek worden”, maar moet blijven werken aan “reële groei”. Werkgevers en werknemers moeten zich steeds bewust zijn van “hun grote verantwoordelijkheid” voor de werkgelegenheid, vooral in Oost-Duitsland, en de stabiliteit van de nationale economie, zei hij. Kennelijk bezorgd over de hoge CAO-eisen (circa tien procent) in de industrie en van het overheidspersoneel zei Kohl dat hij de onderhandelingsvrijheid van de sociale partners respecteert maar dat “ook de overheid haar verantwoordelijkheid heeft”.

Kohl leverde gisteren bedekte kritiek op zijn minister van economische zaken, de FDP'er Jürgen Möllemann. Die had de bonden van overheidspersoneel (ÖTV en DAG) twee weken geleden verweten dat zij in hun CAO-eisen overvragen. Het stijgingspercentage voor nieuwe CAO's mag niet meer zijn dan vier, want elk procent meer kost de staatskas circa 30 miljard mark extra, aldus Möllemann.

De FDP-minister kreeg daarna niet alleen het verwijt dat hij zich had bemoeid met de portefeuille van zijn collega van binnenlandse zaken, Rudolf Seiters (CDU), maar ook de vrijheid van CAO-onderhandelingen had gebruskeerd. “Ik noem geen cijfers en anderen zouden dat beter ook niet kunnen doen”, aldus Kohl, die aankondigde dat hij eind dit jaar de samenstelling van zijn kabinet wil veranderen.