Hoop op daling van rente drijft koersen omhoog

AMSTERDAM, 11 JAN. Euforie over de rente zorgde vooral in het tweede deel van deze week voor optimisme bij handelaren en beleggers in Amsterdam. Het idee dat de moervaste Nederlandse rente de komende tijd omlaag gaat, veroorzaakte flinke koerswinsten op de beurs. Hunter Douglas, VNU en de chemieconcerns Akzo en DSM streden om de hoofdprijzen. KLM liep, door een slechte laatste dag, een beetje bij deze fondsen uit de pas.

De opgewekte stemming op de Amsterdamse effectenbeurs die afgelopen donderdag een climax bereikte, is volgens beursanalisten voor het grootste deel toe te schrijven aan de eerste tekenen van een rentedaling in Nederland. Deze week zorgde een koersrally op de kapitaalmarkt voor hoop onder handelaren dat de lange rente omlaag gaat. “Er is een tendens te bespeuren tot daling van de rente, eerst de korte en iets later de lange rente. Dat is voor de aandelenmarkt een even verrassende als positieve ontwikkeling”, zei een analist van commissionair Barclays de Zoete Wedd gisteren.

Als de rente in Nederland omlaag gaat, is dat voor de aandelenmarkt positief. Het wordt op die manier voor beleggers weer aantrekkelijk geld in aandelen te stoppen in plaats van op een spaarrekening te zetten.

De impuls van deze voor de beurs gelukzalige gedachte zorgde voor een opmerkelijke opleving op het Damrak. De omzetten schoten omhoog. Donderdag lag de omzet zelfs op 845 miljoen aandelen, circa 400 miljoen hoger dan het gemiddelde in deze tijd.

De koersen trokken over een breed front aan, gesteund door enkele optimistische nieuwjaarstoespraken. De EOE-index, die maandag nog 280,87 punten noteerde, sloot gisteren op 283,05 punten, een winst van 2,18 punten.

Onder de veertig meest actieve fondsen sprong tussen de stijgers Hunter Douglas eruit met een koerswinst over een week van bijna 17 procent. De raambekleder uit Rotterdam begon deze week aan een opmerkelijk herstel nadat de koers eind vorig jaar was teruggevallen tot een laagste niveau van 57,50 gulden. Medio november had een pessimistische analyse van ABN Amro het fonds uit de belangstelling van beleggers gehaald. Deze bank stelde de winstverwachting voor Hunter Douglas naar beneden bij, waarop de koersval inzette. Pas de afgelopen week was sprake van een kentering. Een gunstig marktrapport van de gerenommeerde Britse broker UBS Pillips & Drew zorgde voor terugkerende belangstelling voor Hunter Douglas. De koers klom van een openingskoers op maandag van 58,90 gulden naar een slotkoers gisteren van 67,50 gulden.

Uitgever VNU is het nieuwe jaar sterk begonnen. Wie op 1 januari voor duizend gulden aandelen VNU heeft gekocht zou nu al, na elf dagen, ruim elf procent winst hebben gemaakt. Volgens analisten was de bevestiging van de winstprognose die al een half jaar geleden werd uitgesproken voldoende aanleiding voor teruggekeerd vertrouwen bij de beleggers.

Naast de sterke chemiesector - Akzo won deze week bijna zes gulden op 133,80 gulden, DSM won iets meer dan zes gulden op 96,30 gulden - sprong de daling van KLM gisteren in het oog. Op de valreep kwam er wat druk op de koers van de luchtvaartmaatschappij, nadat eerder in de week geruchten over de mogelijke fusie met British Airways weer werden aangewakkerd.