Gatt-topman: handelsakkoord vóór Pasen

GENÈVE, 11 JAN. Arthur Dunkel, de directeur-generaal van de Algemene Overeenkomst voor Tarieven en Handel (GATT) heeft half april als nieuwe einddatum gesteld voor de afronding van de onderhandelingen over Urugay-ronde. Het nieuwe akkoord over liberalisering van de wereldhandel moet vóór Pasen (19 april) klaar zijn, zei hij gisteren op een persconferentie.

Dit weekeinde beraden de ministers van handel van de Europese Gemeenschap zich nog over het jongste voorstel van Dunkel voor een doorbraak in de onderhandelingen. Tot nu toe vond de Europese Commissie het onderdeel over verlaging van de Europese landbouwsubsidies in Dunkels voorstellen onaanvaardbaar.

Niettemin toonde de directeur-generaal zich optimistisch. “Aan de hand van de consultaties die ik heb gehad, concludeer ik dat er nu een basis is om de eindsprint te beginnen. Deze onderhandelingsronde zou met Pasen af moeten zijn.”