Frankrijk vreest het moslimfront in Algerije

PARIJS, 11 JAN. Frankrijk en de andere landen in Europa moeten “bijzonder waakzaam” zijn als het Front van de Islamitisch Redding (FIS) in Algerije, volgende week donderdag, de overwinning behaalt in de tweede ronde van de verkiezingen. Dit zei Jacques Chirac, de leider van de gaullistische RPR en burgemeester van Parijs enkele dagen geleden voor de Franse radio.

Chirac is een van de weinige Franse politici die zich in het openbaar heeft uitgelaten over de verkiezingen in Algerije, die in de eerste ronde een verrassend grote zege voor het FIS opleverden. De opmars van het islamitische fundamentalisme in Algerije die in deze uitslag tot uiting kwam, was een onaangename schok voor Frankrijk. Regering en oppositie zijn daarom buitengewoon voorzichtig in hun reacties.

Chirac zei in navolging van het Franse ministerie van buitenlandse zaken dat “Frankrijk en Europa de Algerijnse beslissing moeten respecteren”. Maar hij ging een stapje verder dan de regering met zijn toevoeging dat “niet geaarzeld mag worden onze politiek van samenwerking met Algerije volledig te herzien als dat nodig is”. De socialistische regering doet er vooralsnog als een passieve toeschouwer het zwijgen toe, vooral om redenen van binnenlandse politiek.

De socialisten alsook de traditionele rechtse partijen vrezen dat een democratische legitimatie van het islamitische fundamentalisme in Algerije electoraal zal worden uitgebuit door het extreem-rechtse Front National van Jean-Marie Le Pen. Een "islamitisch gevaar op één uur vliegen van Frankrijk' spreekt veel Fransen aan, die moeite hebben met de aanwezigheid van 800.000 Algerijnse immigranten in hun land. Daarbij komt dat een nog groter aantal immigranten uit het voormalige overzeese Frankrijk inmiddels de Franse nationaliteit heeft verworven.

Franse deskundigen menen overigens dat er weinig kans is dat de Algerijnen die in Frankrijk wonen en werken gevoelig zijn voor de rigiditeiten van de fundamentalisten die, zoals FIS-leider Abdel Kader Moghni, menen “dat vrouwen thuis moeten blijven wat verhindert dat ze hun salaris besteden aan nutteloze opschik”. De realiteit van het leven in Frankrijk heeft zijn eigen wetten zoals die dat veel echtparen wel moeten werken om in de kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien.

Een andere belangrijke omstandigheid is dat het overgrote deel van de Algerijnse immigranten in Frankrijk afkomstig is uit Kabylië, de Algerijnse (Berberse) landstreek waar het fundamentalisme weinig voet aan de grond heeft gekregen. In de eerste ronde van de verkiezingen gingen de meeste van de 25 zetels uit Kabylië niet naar het FIS maar naar het "Front des Forces Socialistes' (FFS), de niet-religieuze oppositiepartij die geleid wordt door Hocine Aït Ahmed. De Algerijnse immigranten die met het FIS sympathiseren, vormen een zeer kleine minderheid in Frankrijk, aldus Bernard Botiveau, een Franse onderzoeker en kenner van de islam in Algerije.