Duitse bankpresident dreigt rente nog verder te verhogen

ROTTERDAM, 11 JAN. De Bundesbank dreigt de Duitse rente nog verder te verhogen. Ondertussen overweegt Alan Greenspan, voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, de rente in de VS verder te verlagen, als dat nodig is om de kwakkelende Amerikaanse economie te stimuleren.

President Hans Tietmeier van de Duitse centrale bank zei gisteren in Berlijn dat hij niet van plan is de rente in de nabije toekomst te verlagen. De Bank is vastbesloten haar strakke monetaire beleid voort te zetten om de Duitse inflatie binnen de perken te houden. Daarmee wees hij impliciet de oproep af die de Amerikaanse president Bush en de Japanse premier Miyazawa deze week deden aan de Europese leden van de zeven belangrijkste industrielanden (lees: Duitsland) om via verlaging van de rente hun economie te stimuleren. Eind deze maand komt de G-7 bijeen in de VS.

In een scherpe waarschuwing aan de regering in Bonn en de Duitse vakbonden zinspeelde de bankpresident zelfs op een nieuwe verhoging van de rente. “Tenzij wijzigingen zullen worden aangebracht in het financiële, sociale en loonbeleid ten einde bij te dragen aan de kosten van de Duitse eenheid, zal dit beleid zelfs nog duidelijker tot uiting komen in de rentetarieven, om nog maar te zwijgen van de gevaren voor de economische groei en de werkgelegenheid”, zei hij. De Duitse rentetarieven zullen in de nabije toekomst dan ook op een betrekkelijk hoog niveau moeten blijven, aldus Tietmeyer.

Hij verdedigde de laatste verhoging van de rentetarieven in december door de Bundesbank als een essentiële stap om de prijsstijging in Duitsland van iets meer dan vier procent binnen de perken te houden. Het Duitse disconto is toen verhoogd met een half punt naar 8,5 procent, vlak nadat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, in een nieuwe poging de Amerikaanse economie uit het slop te halen, haar disconto met een vol punt verlaagde naar 3,5 procent en de centrale bank van Japan daarop haar disconto met een half punt verlaagde naar 4,5 procent.

Het Amerikaanse ministerie van arbeid maakte gisteren bekend dat de werkloosheid in de Verenigde Staten in december met 0,2 punten verder is gestegen tot 7,1 procent van de beroepsbevolking, het hoogste percentage in bijna zes jaar, in weerwil van het feit dat de werkgelegenheid in december onverwachts is gegroeid met 31.000 banen. Deskundigen hadden op een verlies van 74.000 banen gerekend.

De dollarkoers is gisteren in Europa verder omhoog gespurt nadat die 's ochtends al ruim twee cent hoger was geopend. Bij het slot van de handel op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de dollar een winst van ruim vier cent op 1,7670 gulden. Nadat de dollar donderdag al had geprofiteerd van berichten dat de Europese leden van de G-7 van mening zijn dat de VS de dollar verder moeten steunen, zorgden de cijfers over de onverwachte groei van de werkgelegenheid voor een verdere versnelling van de koersstijging.

In New York was gisteren de dollarstijging iets minder groot. Daar sloot de dollar op 1,5850 D-mark tegen 1,5590 mark donderdag. Dat kwam volgens analisten doordat voorzitter Alan Greenspan van de Fed gisteren verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank klaar staat om, indien nodig, nieuwe stappen te ondernemen om de Amerikaanse economie te stimuleren. Dat duidde op een mogelijke nieuwe renteverlaging die de dollar op zichzelf geen goed doet.