Conflict over vloot Zwarte Zee niet bijgelegd

MOSKOU, 11 JAN. De ministers van buitenlandse zaken van het "Gemenebest' van voormalige Sovjet-republieken zijn er gisteren niet in geslaagd in Moskou een oplossing te vinden voor het steeds scherper wordende conflict tussen de Oekraïne en Rusland over de marine in de Zwarte Zee. Dit blijkt uit een gisteren na afloop van hun bijeenkomst uitgegeven communiqué.

Uit de tekst wordt duidelijk dat kennelijk ook op de andere, behalve militaire- ook economische geschilpunten geen enkele vooruitgang is geboekt. Er is slechts sprake van "uitwisseling van meningen' op meerdere punten. Na de top van leiders van de republieken eind vorig jaar in Minsk, over de inhoud waarvan tussen de republieken nog steeds wordt geruzied, versterkt de bijeenkomst van gisteren onder waarnemers de indruk dat het Gemenebest als statenbond een doodgeboren kindje is.

Inmiddels lijkt de beweging onder voormalige Sovjet-officieren tegen een nationale opdeling van het Sovjet-leger onder de republieken nog steeds in kracht toe te nemen. Leden van het centrale commando van de luchtmacht in Moskou vertelden gisteren het persbureau TASS het niet uitgesloten te achten dat piloten met vliegtuig en al uit de Oekraïne de wijk zullen nemen naar Rusland, omdat ze het vertikken de door de regering Kiev geëiste eed van trouw aan de Oekraïne te zweren.

De Oekraïne stelt zich op het standpunt dat alle thans aanwezige mensen en materieel van het Sovjet-leger, zonder de strategische kernwapens maar met de vloot in de Zwarte Zee, in Oekraïense handen moet overgaan. President Boris Jeltsin van Rusland liet deze week weten dat officieren die zich hiertegen verzetten de "bescherming van Rusland' genieten.