Britse Ratner zwaar in rode cijfers

Gerald Ratner, topman van de grootste juweliersketen in de wereld, de Britse Ratners Group, stapt op als bestuursvoorzitter.

Zijn stap volgt op de dramatische koersdaling van de aandelen van het juweliersbedrijf aan de Londense beurs. Beursanalisten schrijven het besluit van de zoon van de oprichter toe aan de al enige tijd zwaar tegenvallende resultaten en de gedurende de maand december fors teruggelopen verkopen, traditioneel de maand waarin gewoonlijke 90 procent van de jaaromzet onstaat. Analisten van de effectenbank James Capel schatten dat Ratners over het afgelopen jaar een verlies heeft geleden ter grootte van 35 miljoen pond (112 miljoen gulden), tegenover een winst van 112 miljoen pond (134 miljoen gulden) een jaar eerder.

Ratners is de grootste juwelier in Groot-Brittannië en na het Amerikaanse juweliersbedrijf Zale, de tweede in grootte in de Verenigde Staten.

Aandelen Ratner bereikten in 1987 een record van bijna 400 pence en zijn daarna fors gedaald. In 1991 ontstond na een hoogtepunt van 191 pence een daling van ruim 88 procent tot gisteren 22 pence.

Gerald Ratner die vanaf zijn schooljaren in het door zijn vader opgerichte bedrijf heeft gewerkt, volgde hem ten slotte op en bouwde Ratners, een begrip in het Verenigd Koninkrijk, uit tot 's werelds grootste juweliersketen. In april vorig jaar werd zijn belang in Ratners geschat op 1,5 miljoen pond (4,8 miljoen gulden). Nu is dit nog maar 175.000 pond (560.000 gulden) waard.