Weinig vertrouwen dat handelstekort zal dalen

DETROIT, 10 JAN. Als de nieuwe handelsafspraken die president Bush in Tokio heeft gemaakt het Amerikaanse handelstekort met Japan niet onder de huidige 41 miljard dollar brengen, moet de import van Japanse auto's aan banden worden gelegd. Dat zei de president van de Amerikaanse vakbond voor de auto-industrie, Owen Bieber, gisteren op een persconferentie.

Japan is met de Verenigde Staten onder meer overeengekomen om de import van auto-onderdelen op te voeren tot een bedrag van 19 miljard dollar. Tevens zal Japan de import van Amerikaanse auto's verhogen tot 19.000 per jaar. Bieber zei weinig vertrouwen in de daling van het handelstekort te hebben. “Zelfs als de afspraken worden nagekomen zal dat weinig invloed hebben op het aanhoudende banenverlies en ook niet op het handelstekort”, aldus Bieber. Het handelstekort bedroeg in 1991 41 miljard dollar.

Volgens Bieber heeft president Bush “een enorme kans gemist” om een substantiële vermindering van het handelstekort met Japan te regelen. “Bush is met de Japanners gaan onderhandelen en heeft de mouwen van hun vest gekregen”, aldus Bieber. De Verenigde Staten moeten nu aan de volgende fase beginnen: een limiet op het Japans marktaandeel, vergelijkbaar met de plannen van de EG om het Japanse marktaandeel in Europa tot 16 procent te beperken.

Bieber zei te hopen dat het Amerikaanse congres een nieuw wetsvoorstel over buitenlandse handel goedkeurt. In die wet wordt een vermindering van het Japanse handelsoverschot geregeld van 20 procent per jaar, als Japan de huidige afspraken niet nakomt.

De Democratische senator van de Amerikaanse staat Michigan, Carl Levin, gaf als commentaar dat president Bush (Republiekein) er tijdens zijn bezoek aan Japan niet werkelijk in is geslaagd de markten van het Verre Oosten te openen voor Amerikaanse goederen. Levin voorspelde dat Bush in dit verkiezingsjaar zijn idealen van een vrije markt misschien moet laten varen, en protectionistische maatregelen zou moeten goedkeuren om de kiezers gunstig te stemmen. (Reuter/UPI)