Weer arrestaties wegens smokkel kernmateriaal

ROME, 10 JAN. In Milaan zijn vier mannen gearresteerd die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij een internationaal netwerk voor de smokkel van radio-actief materiaal voor kernwapens uit de voormalige Sovjet-Unie naar landen in het Midden-Oosten.

Niet bekend

De justitie vermoedt, mede op basis van documenten die in beslag zijn genomen, dat het kwik afkomstig is uit Tbilisi, in Georgië. De flessen hadden opschriften in cyrillisch schrift.

De arrestaties in Milaan vloeien voort uit het onderzoek van Romano Dolce, plaatsvervangend officier van justitie in Como, naar een internationaal netwerk voor de smokkel van radio-actief materiaal. De justitie is dit netwerk op het spoor gekomen na een tip in september, die in de weken daarna in Italië en Zwitserland leidde tot de aanhouding van acht mensen. In Zwitserland legde de politie daarbij beslag op bijna dertig kilo zwak radio-actief uranium.

Eind vorig jaar lekte uit dat Dolce bij zijn onderzoek documenten heeft gevonden die leiden naar een militaire basis in Irkoetsk, in Siberië, waar voormalige officieren van de KGB en de militaire inlichtingendienst GRU betrokken zouden zijn bij de verkoop van het radio-actieve materiaal. Dolce zei toen dat het materiaal bedoeld was voor het Midden-Oosten, en om technische redenen alleen geschikt was voor landen met een Russische militaire technologie, zoals Irak, Libië, Syrië en Iran.

Gisteren werd ook bekend dat er een mogelijk verband is met de smokkel van wapens naar Kroatië. Deze wapens zouden in Israel zijn gekocht, voor vijf miljoen dollar; de eigenlijke partij wapens is overigens nooit gevonden. De Venetiaanse rechter die het onderzoek hiernaar leidt, Ivanon Nelson Salvarini, heeft banden ontdekt tussen een van "zijn' verdachten', de Israelische handelaar Shlomo Oren, woonachtig in de Italiaanse stad San Remo, en de Milanese zakenman Pietro Tanca, die in Zürich is aangehouden wegens de smokkel van het radio-actieve materiaal.