Vervanger Bouterse genoemd in drugszaak

ROTTERDAM / PARAMARIBO, 10 JAN. In een onderzoek naar de smokkel van cocaïne van Suriname naar Nederland is door verdachten ook de naam van de plaatsvervanger van Bouterse, Iwan Graanoogst, genoemd als betrokkene bij de drugshandel.

Dit zegt de Rotterdamse officier van justitie mr. H.J. Moraal. Gisteren werd al bekend dat ook over de voormalige legerofficier Ruben Rozendaal belastende informatie is verzameld bij een onderzoek naar de aanvoer van 183 kilo cocaïne die in juni 1990 werd onderschept op Schiphol. De verdachte Radjinder P. die woensdag voor deze zaak in Rotterdam terecht stond durft in het openbaar geen mededelingen te doen over de identiteit van de betrokken militairen.

Officier van justitie Moraal wil geen antwoord geven op de vraag of Graanoogst ook zelf als verdachte wordt beschouwd. Op 27 juli van het vorige jaar meldde deze krant al dat de Amerikaanse justitie inlichtingen heeft over de betrokkenheid van onder anderen Graanoogst en zijn baas Bouterse bij de handel in cocaïne. Welingelichte Nederlandse justitiële bronnen bevestigen dat zij ook bij onderzoek in andere strafzaken regelmatig de namen van Graanoogst en Bouterse tegenkomen.

Commandant Iwan Graanoogst heeft gisteravond in Paramaribo verontwaardigd gereageerd op de beschuldiging dat hij betrokken is geweest bij drugssmokkel. Hij beklemtoonde tegenover journalisten dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan drugspraktijken. “In het verleden niet, nu niet en in de toekomst ook niet. Wat mij betreft kan iedereen die met drugs wordt betrapt de kogel krijgen. Het schijnt dat men met alle geweld de legerleiding wil betrekken in drugszaken”, aldus Graanoogst.

Verleden jaar had de narcotica-brigade al aanwijzingen tegen Rozendaal. Een poging toen om hem aan te houden strandde omdat de militaire politie geen medewerking wilde verlenen.