Vendex stoot Ter Meulen Post af, 320 banen weg

AMSTERDAM, 10 JAN. Bij het Rotterdamse postorderbedrijf Ter Meulen Post, eigendom van Vendex International, verdwijnen 320 van de 440 arbeidsplaatsen. Het bedrijf wordt door Vendex in afgeslankte vorm verkocht aan het Britse postorderbedrijf Freemans, onderdeel van de grote detailhandelsonderneming Sears. Dat heeft Vendex gisteren bekendgemaakt.

Van de 320 werknemers die Ter Meulen Post moeten verlaten, gaan er per 1 januari 1993 130 mee met de vervoersdienst van Ter Meulen Post naar Van Gend & Loos/Selektvracht, een divisie van de Koninklijke Nedlloyd Groep. Honderdnegentig werknemers worden ontslagen. Vendex zal in de loop van dit jaar trachten een baan elders voor hen te vinden, aldus een woordvoerder van Vendex International.

Vendex, dat Ter Meulen Post in 1986 heeft overgenomen, heeft deze week met Freemans een intentieverklaring over de transactie getekend. De reorganisatie van het postorderbedrijf zal voor het einde van het jaar worden uitgevoerd. Daarbij zal het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk worden beperkt, aldus Vendex. Ter Meulen Post en Vendex zijn hierover in overleg met de ondernemingsraad en de vakorganisaties.

Over de kansen voor de 190 werknemers die zullen worden ontslagen, is Vendex niet pessimistisch. “Het gaat vooral om jonge, parttime krachten, met korte dienstverbanden. Die kunnen gezien de markt in Rotterdam best snel elders aan de slag”, aldus de woordvoerder.

Bestuurder T. Broere van de Dienstenbond FNV zei dat de vakbonden er begrip voor hebben dat Vendex het al jaren verliesgevende postorderbedrijf af wil stoten. Ter Meulen heeft de afgelopen jaren volgens Broere verlies op verlies geleden. Het is volgens de vakbondsbestuurder inmiddels opgelopen tot 50 miljoen gulden en voor dit jaar wordt een verlies verwacht van 13 miljoen.

Vendex - dat toch al fors in de problemen zit door de verliezen bij warenhuisdochter V&D - kon het zich daarom niet langer permitteren om de zaken op zijn beloop te laten. Overigens vinden de bonden wel dat er een fatsoenlijk sociaal plan zal moeten komen.

Broere vindt dat alles op alles moet worden gezet om gedwongen ontslagen te voorkomen maar hij sluit niet uit dat voor een aantal oudere werknemers niet elders aan de slag kunnen worden geholpen. Voor die mensen zal een fatsoenlijke afvloeiingsregeling moeten worden getroffen, aldus Broere.

Toen Vendex Ter Meulen Post destijds inlijfde, stond het concern voor ogen om het bedrijf onderdeel te maken van een op te bouwen Europese keten van postorderbedrijven. Ter Meulen Post zou moeten gaan samenwerken met onder meer Maildex (Lekturama en Concordia Mail in België).

Na enige tijd werd het het Vendex-bestuur duidelijk dat de onderneming in de postordersector te klein was. “Je moet wel erg groot zijn om op deze markt succes te hebben. En Ter Meulen Post is ten enen male te klein om de noodzakelijke investeringen terug te verdienen.” Daarbij kwam dat Ter Meulen Post jaar op jaar in de rode cijfers stond. Over de precieze verliescijfers wil Vendex niets kwijt.

Bovendien pasten de twee Vendex-postorderbedrijven niet zo best bij elkaar, aldus de woordvoerder. Ter Meulen Post is een vrij klassiek postorderbedrijf dat werkt met een boekwerkje waaruit de klant tot een keuze moet komen. Maildex was veel meer op acties gericht. In 1990 stelde Vendex vast dat het postorderbedrijf niet meer tot de eigen kernactiviteiten behoorde. Vendex rekent vooral de detailhandel en de zakelijke dienstverlening tot zijn werkterrein.

Freemans telt 5.000 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van bijna 2 miljard gulden. Via Ter Meulen Post krijgt het moederconcern Sears vastere voet op het Europese continent. Sears exploiteert in Nederland al enkele schoenwinkelketens, bijvoorbeeld Manfields en Dolcis.