Tunesië vreest situatie Algerije

TUNIS, 10 JAN. Uit bezorgdheid om de verwachte verkiezingsoverwinning van moslim-fundamentalisten in het buurland Algerije heeft de regering van Tunesië de veiligheidstroepen in het land gisteren in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De Tunesische militairen is gevraagd bereid te zijn zich op te offeren.

“In het licht van regionale ontwikkelingen roepen wij de strijdkrachten op om meer dan ooit waakzaam en standvastig te zijn, klaar om offers te brengen”, aldus minister van binnenlandse zaken Abdallah Kallel, in een toespraak tot politie en veiligheidsmensen.

Hoge vertegenwoordigers van de Tunesische veiligheidstroepen zijn al enige dagen bijeen om zich te beraden over de ontstane situatie na de indrukwekkende opkomst van het fundamentalistische FIS bij de Algerijnse verkiezingen van 26 december.

Minister Kallel noemde Algerije niet bij naam, maar algemeen wordt aangenomen dat de maatregelen verband houden met de explosieve situatie in het buurland.

Tunesië klaagde in oktober van het vorig jaar bij Algiers al dat Tunesische fundamentalisten Algerije gebruiken als uitvalsbasis voor hun activiteiten. De regering in Tunis is zeer bevreesd dat het fundamentalisme vanuit Algerije verder zal oprukken.

Tunis hoopt volgens waarnemers in stilte dat de tweede ronde van de verkiezingen in Algerije niet zal doorgaan, danwel dat het Algerijnse leger zal ingrijpen. (AP, Reuter)