Tsjetsjenenrepubliek heeft eigen luchtmacht

MOSKOU, 10 JAN. Tsjetsjeno-Ingoesjetië, het republiekje in de Kaukasus dat zich vorig jaar onafhankelijk heeft verklaard, is een eigen luchtmacht begonnen. Dat meldden gisteren het persbureau TASS en enkele Russische media. Onder Dzjachar Doedajev, de sterke man van het land en voormalig generaal van de Sovjet-luchtmacht, zouden reeds twee luchtmachtbases zijn ingericht. De vliegtuigen zijn volgens de Russische televisie van Tsjechoslowaakse makelij en zouden eerder zijn gebruikt in een aantal Afrikaanse oorlogen. Onder de piloten zijn ook Russen.

Doedajev en zijn mannen hadden eerder met terreuracties gedreigd, mocht het centrale gezag in Moskou de onafhankelijkheid van Tsjetsjeno-Ingoesjetië ongedaan willen maken. Vorige week doken berichten op over een mogelijk ingrijpen van Tsjetsjeense troepen bij de strijd in het naburige Georgië. Voor zover bekend is het echter niet tot een inzet van Tsjetsjenen gekomen.

Volgens de Russische televisie staat inmiddels Tatarstan, een gebied rond Kazan aan de Volga dat eveneens tot de Russische federatie behoort, aan de vooravond van een staatsgreep door ultranationalistische krachten. “Er wordt een nationale garde gevormd en men wil de president afzetten en het parlement ontbinden”, aldus de Russische televisie die verder geen bijzonderheden gaf.