Ton subsidie onzeker na kraakactie

AMSTERDAM, 10 JAN. De Stichting Blijf van Mijn Lijf dreigt door een kraakactie een ton subsidie mis te lopen.

De stichting beheert al enkele jaren een wegloophuis in een villa op de Omval, een terrein achter het Amstelstation waar kantorencomplexen en 400 woningen worden gebouwd. Het huurcontract liep op 31 december af. Het stadsdeel Watergraafsmeer had Blijf van Mijn Lijf een ton subsidie toegezegd, mits de villa op die dag leeg werd opgeleverd voor de sloop.

Op 30 december weigerde een ambtenaar van het stadsdeel echter de sleutels van het pand in ontvangst te nemen. Volgens deelraadvoorzitter K. van Elk was het pand niet leeg opgeleverd: “Ten eerste hebben ze ons niet een maand van tevoren laten weten wanneer de sleutel werd overgedragen, zoals de gewoonte is. Ten tweede bleek de gasmeter niet afgesloten en was er nog een telefoonsysteem aanwezig. De villa voldeed niet aan de norm van leegstand.”

Op nieuwjaarsdag bezette een groep van tien krakers de villa, die naar hun mening op de monumentenlijst moet komen en huisvesting moet bieden aan daklozen. Stadsdeelwethouder N. van der Kooi (Groen Links) weigert nu de subsidie uit te keren, als Blijf van Mijn Lijf het pand niet alsnog leeg oplevert.

Volgens de krakers maakt de wethouder zich schuldig aan chantage en zou ze “twee groepen mensen tegen elkaar uitspelen die onderaan de maatschappelijke ladder staan”. Een groep van dertig krakers voerde gistermiddag een verhitte discussie met de wethouder in het deelraadkantoor. Het stadsdeel Watergraafsmeer onderzoekt momenteel hoe men de huidige impasse kan doorbreken.