Ter Beek wil van Antillen grotere inzet tegen drugs

SCHIPHOL, 10 JAN. De Antillen moeten sneller besluiten om tot aanhouding van drugskoeriers over te gaan anders heeft het geen zin de opsporing van drugstransporten met meer militaire middelen en inzet aan te pakken. Militairen mogen geen arrestaties verrichten, maar als zij verdachte transporten hebben opgespoord in de territoriale wateren van de Antillen, dan moet de procureur-generaal snel besluiten om verdachten ook aan te houden. Dat heeft minister Ter Beek (defensie) gisteren op Curaçao van de Antilliaanse regering gevraagd.

Volgende week zal Hirsch Ballin (Antilliaanse Zaken) met de Antilliaanse regering en met justitiële autoriteiten plannen uitwerken om de strijd tegen de import en handel in drugs op de Antillen krachtiger aan te pakken.

Ter Beek heeft twee helikopters ter beschikking gesteld van de Nederlandse marine. Er waren al twee F 27 maritieme verkenningsvliegtuigen op de Antillen gestationeerd en een fregat en een klein bevoorradingsschip. Vaker zal een Orion-verkenningsvliegtuig aan de opsporingsactiviteiten op de Antillen deelnemen. Op 13 december vorig jaar tekende de Nederlandse marine een overeenkomst met de Amerikaanse Joint Task Force Four in Key West om de Verenigde Staten bij te staan in “de oorlog tegen drugs”.

Ter Beek noemde het vanochtend op Schiphol bij terugkeer uit de Antillen, waar hij met Suriname een overeenkomst sloot over de Nederlandse assistentie bij de hervorming van het Surinaamse leger, een moeilijke taak om een deel van de 6.000 vlieg- en vaarbewegingen in het Caraïbische gebied te volgen.