Spieken met Postbank-cadeau

ROTTERDAM, 10 JAN. Het is zo groot als de giromaatpas en jongeren tot en met achttien jaar krijgen het gratis als ze een "Easy Blue'-rekening openen bij de Postbank. De Brainbox is een elektronische agenda en de eigenaar kan er namen en telefoonnummers in opslaan, ermee rekenen en zich erdoor laten wekken. En het biedt leerlingen alle gelegenheid te spieken.

“Ja, als je er een afspraak in kunt opslaan, kun je er ook iets anders in opslaan”, erkent woordvoerder J. Stalman van NMB/De Postbank in Amsterdam. De bank heeft sinds februari vorig jaar 125.000 apparaatjes uitgegeven aan nieuwe rekeninghouders van de middelbare-schoolleeftijd en denkt er niet over de Brainbox uit de handel te nemen. “We hebben geen klachten van scholen gekregen. Bovendien, ik spiekte vroeger ook al”, aldus Stalman. “Dat zal heus niet minder worden als we de Brainbox uit de handel nemen.”

Maar de rector van de Scholengemeenschap Zuid in Enschede heeft zijn docenten al gewaarschuwd extra goed op te letten in de klas. Op de Rijksscholengemeenschap in Heerenveen zijn de zakagenda's nog niet gesignaleerd. Systeembeheerder O. van Brouwershaven weet wel dat bepaalde rekenmachines op zijn school verboden zijn. “Je moet de kat niet op het spek binden”, vindt hij. Rekenmachines die meer kunnen dan alleen rekenen en waarin ook informatie kan worden opgeslagen, mogen door de leerlingen niet worden gebruikt.

“Ik heb wel leerlingen met die elektronische agenda's gezien”, zegt leraar J. Blokker van het Vossius-gymnasium te Amsterdam. Van spiek-problemen heeft hij nog niet gehoord. Zijn leerlingen noteren data voor proefwerken in hun apparaatje. “Dat gaat heel langzaam. Volgens mij heb je je Duitse woordjes sneller geleerd dan dat je ze helemaal hebt ingevoerd in je zakcomputer”, aldus Blokker.