Prijzen in VS voor groothandel dalen na vijf jaar stijging

WASHINGTON, 10 JAN. In de Verenigde Staten zijn de groothandelsprijzen voor het eerst in vijf jaar gedaald. Dit staat in een rapport over de Amerikaanse economie dat gisteren door de regering is gepubliceerd.

In het rapport wordt de daling toegeschreven aan een afname van de olieprijzen in de VS. De olieprijzen stegen na de Iraakse invasie van Koeweit in augustus 1990 met ruim dertig procent. Vorig jaar daalden ze 9,4 procent, toen duidelijk werd dat de Golfoorlog geen permanente verstoring van de olietoevoer betekende. Ook zonder de gunstige ontwikkelingen op de oliemarkt is er sprake van afname van de prijsstijgingen. Prijzen van idustriële- en landbouwproducten stegen 3,1 procent. In 1990 was dat 3,5 procent.

De inflatie in de VS bedroeg volgens het rapport vorig jaar -0,1 procent, wat het beste getal is sinds 1986 toen de inflatie -2,3 procent bedroeg. In 1990 was de inflatie 5,7 procent. Dalingen in de inflatie (deflatie) zijn zeldzaam, sinds 1955 zijn er maar vijf geweest. Die van 1986 was de laatste na 1963.

“Een lage inflatie is een van de weinige gunstige dingen die we hebben”, aldus economen. “Onze banenmarkt is een puinhoop en veel mensen verdienen te weinig. Gelukkig wordt hun geld tenminste niet minder waard.”

De aanhoudende economische malaise heeft volgens analisten de consument ervan weerhouden om veel geld te besteden, waardoor de vraag en de prijsstijging verminderden. De economen voorspellen dat de geringe economische groei de inflatie zal blijven dempen.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte gisteren bekend dat de aanvragen voor een werkeloosheidsuitkering in de maand december weer zijn gestegen. In de week die op 28 december eindigde nam het aantal aanvragen met 22.000 toe tot 458.000. Het aantal aanvragen schommelt al wekenlang tussen de 400.000 en 500.000 per week, dat bekend staat als een "recessieniveau'. Economen voorspellen een groei van de Amerikaanse economie in 1992 met 1,6 procent. In 1990 bleef de groei steken op 0,2 procent. (AP)