Praag komt voor overleg; Uitzetting Vietnamezen opgeschort

DEN HAAG, 10 JAN. Het ministerie van justitie heeft de voorgenomen uitzetting, vandaag, van een aantal uitgeprocedeerde Vietnamezen opgeschort.

Justitie wil de resultaten afwachten van het ambtelijk overleg dat begin volgende week op verzoek van Tsjechoslowakije in Den Haag wordt gevoerd.

Doel van het gesprek is de impasse te doorbreken die is ontstaan na de herhaalde weigering van Tsjechoslowakije om de naar Nederland gevluchte Vietnamezen weer terug te nemen, terwijl de Nederlandse regering op het standpunt blijft staan dat dit wel moet.

Vorige week nog verklaarde de Tsjechoslowaakse minister van binnenlandse zaken, J. Langos, dat de Vietnamezen, als Nederland hen terugstuurt naar Praag, zo snel mogelijk weer richting Schiphol worden gestuurd.

Aan het hoofd van de Tsjechoslowaakse delegatie, die maandag in Nederland arriveert, staat M. Freiova. Zij is verantwoordelijk voor het Tsjechoslowaakse vluchtelingenbeleid. Andere leden van de delegatie zijn het hoofd van de afdeling immigratie van de federale politie, K. Freund, en J. Michovsky, werkzaam op het ministerie van buitenlandse zaken. De woordvoerder van de Tsjechoslowaakse staatssecretaris van buitenlandse zaken, M. Palous, heeft dat desgevraagd meegedeeld.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag heeft bevestigd dat het onderhoud zal plaats hebben. Over de deelnemers aan Nederlandse kant wilde de woordvoerder niets zeggen, maar naar verluidt zal onder anderen de directeur vreemdelingenzaken van het ministerie van justitie, mr. H. Nawijn, bij het overleg aanwezig zijn.

Als het gesprek niets oplevert, zal naar verwachting op ministersniveau verder worden gepraat om een oplossing te zoeken voor het geschil. Nederland verzet zich vooralsnog tegen het rechtstreeks terugsturen naar Hanoi van de uitgeprocedeerde Vietnamezen.

Dertig van de enkele honderden Vietnamezen die sinds vorig jaar zomer in Nederland verblijven, zijn inmiddels uitgeprocedeerd. Op dit moment bevinden zich 28 Vietnamezen in kerken in de noordelijke provincies en in de Pauluskerk in Rotterdam. Zij willen niet naar Tsjechoslowakije worden uitgezet, omdat zij zich daar onveilig voelen door het intimiderende optreden van met name "skinheads'. Bij terugkeer naar Vietnam vrezen zij te zullen worden gestraft wegens "Republikflucht', het zonder de benodigde toestemming verlaten van het land.