Organisatie Onlangs is de Reinwardtacademie, een beroepsopleiding voor middelbare

museummedewerkers, van Leiden naar Amsterdam verhuisd waar ze nu, in het "grand design' van de organisatiespecialisten van het Ministerie van Onderwijs, deel uitmaakt van de Amsterdamse Hogeschool der Kunsten.

In die educatieholding zit de academie samen met de Theaterschool, de Filmacademie en nog wat anderen, zoals het Hilversumse conservatorium. De Rietveldacademie heeft het hoofd rechtop gehouden - arrogant vonden ze dat in Den Haag - en is er in geslaagd om aan de omarming van de superstructuur te ontsnappen.

Over dit soort concentraties wordt helaas weinig gesproken, ook niet in de kunstwereld. Ze worden bedacht door ambtenaren en consultants met als opdracht bezuiniging door meer doelmatigheid. De meesten van ons zijn voor het jargon zo allergisch, verveeld en wanhopig tegelijkertijd, dat alleen de "innere Emigration' nog overblijft. Intussen wordt in de reorganisatie wel de oorspronkelijke reden ontkend waarom de Reinwardtacademie in Leiden is ontstaan.

De school is vooral het geesteskind van de toenmalige directeur van het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Pott, die bepleitte dat een museum meer was dan een huis met toegewijde wetenschappers - dat er ook veel en belangrijk handwerk te doen was.

En de opleiding daarvoor moest in Leiden omdat in die stad musea van allerlei soort gehuisvest zijn: van kunst tot natuurwetenschappen, van oudheden tot medische geschiedenis. De studenten moesten in al die verschillende omgevingen praktijkervaringen kunnen opdoen.

Het belang van de academie was dat werd erkend dat er een museale praktijk bestaat, en dat werken in een museum niet alleen is voorbehouden aan jongens en meisjes met smaak en uit de betere kringen. Natuurlijk kunnen de studenten overal stage lopen: de school zou wat dat betreft ook in Enschede kunnen staan. De inspiratie van toen weegt kennelijk niet op tegen het bekrompen reorganisatiedenken dat, langzaamaan, het Nederlandse onderwijs tot eenheidsworst maakt. Als de vorm maar klopt, om smaak bekommeren zich maar enkelen.