Nederlandse zuivel krijgt steun van premier Lubbers

DEN HAAG, 10 JAN. Premier Lubbers zal zijn best doen te voorkomen dat de export van de Nederlandse zuivel buiten de EG aan banden wordt gelegd. Dat heeft de minister-president vandaag toegezegd in een gesprek met het Landbouwschap.

Binnen de Nederlandse zuivel is onrust ontstaan nadat de GATT-onderhandelingen over het vrijmaken van de wereldhandel eind vorig jaar een onverwachte wending namen. Om de impasse tussen de Verenigde Staten en de EG te doorbreken heeft GATT-directeur Arthur Dunkel voorgesteld de Europese export van landbouwprodukten te verminderen. Met name de sterk exportgerichte Nederlandse zuivel zou daar ernstig onder te lijden krijgen.

Volgens voorzitter Jef Mares van het Landbouwschap heeft Lubbers verklaard tegen het voorstel van Dunkel te zijn. Nederland zal het komend weekeinde in Brussel proberen het plan van tafel te krijgen.

Volgende week worden in Genève de GATT-onderhandelingen hervat.