Moskou stopt export naar republieken

ROTTERDAM, 10 JAN. De Russische Federatie heeft vanaf vandaag de export van 60 grondstofsoorten en produkten stopgezet naar republieken die eerder belemmeringen van hun export naar Rusland hadden afgekondigd.

Waarnemers in Moskou beschouwen de resticties als een hardnekkige poging van de Russische regering om vijandelijke buurstaten te straffen en vrienden te belonen. Vooral de Oekraïne is doelwit van de Russische exportstop, hoewel Rusland in belangrijke mate afhankelijk is van de import van graan uit die republiek. In een decreet, ondertekend door de Russische vice-premier Genady Burbulis, is de export van onder andere voedingsmiddelen, alcohol, tabak, elektrische apparaten, bouwmaterialen, foto-camera's en fietsen aan banden gelegd.

De Russische minister van buitenlandse handel Peter Aven zei gisteren dat eventuele hervatting van de export en de prijstelling zal afhangen van de mate waarin andere republieken de economische hervormingen van Rusland zullen volgen.

Het bestuur van de onafhankelijke Russische vakbonden verklaarde gisteren dat de vakbondsleden worden opgeroepen tot staking of protestacties als de regering in Moskou niet snel de beloofde prijscompensatie betaalt.