Meer winst voor J.P. Morgan

De Amerikaanse bank J.P. Morgan heeft haar winst in het laatste kwartaal van vorig jaar zien stijgen met 41 procent tot 269 miljoen dollar.

De winst per aandeel ging omhoog van 0,98 naar 1,35 dollar. De sterke winstsstijging komt voor rekening van de rente-inkomsten, die netto met 45 procent toenamen tot 419 miljoen dollar. Lagere rentetarieven in de VS stonden aan de basis van deze stijging.

Over heel 1991 kwam de winst uit op 1,15 miljard dollar tegen iets meer dan een miljard dollar in 1990. Per aandeel steeg de winst van 5,21 tot 5,80 dollar. Topman Dennis Weatherstone sprak van een “uitzonderlijk jaar” dat vooral te danken is aan de verbetering van de rentesituatie.

J.P. Morgan hoefde in het vierde kwartaal slechts 10 miljoen dollar te reserveren voor stroppen op leningen tegen 20 miljoen dollar in dezelfde periode van 1990.

Over het gehele jaar werd 40 miljoen dollar aan voorzieningen getroffen in vergelijking met 50 miljoen in 1990. Het totale bedrag aan leningen waarover de betalingsverplichtingen niet werden nagekomen daalde het afgelopen jaar van 986 miljoen dollar tot 642 miljoen dollar.