KNVB stelt duel Cambuur uit na voedselvergiftiging spelers

LEEUWARDEN, 10 JAN. De KNVB heeft de competitiewedstrijd tussen Emmen en Cambuur, die morgenavond in de eerste divisie zou worden gespeeld, verschoven naar zaterdag 29 februari. De voetbalbond kwam met het uitstel tegemoet aan het verzoek van Cambuur, waarvan een groot deel van de selectie waarschijnlijk door een ernstige voedselvergiftiging is geveld.

Cambuur stuurde vanochtend per fax een doktersverklaring naar de KNVB. Daarin meldt de medische staf van de Friese vereniging, lijstaanvoerder in haar afdeling, dat dertien spelers van de a-selectie er zo ernstig aan toe zijn dat voetballen medisch niet verantwoord is. Volgens trainer Rob Baan van Cambuur zal het merendeel van zijn spelers ook op 18 januari, wanneer de uitwedstrijd tegen NAC wacht, zeker nog niet fit zijn. Baan: “Dat heeft Cambuur in de fax aan Zeist ook laten doorschemeren.” De KNVB beslist volgende week of NAC - Cambuur al dan niet doorgaat.

Clubarts Theo Velsing van Cambuur vermoedt dat bedorven kipfilet de oorzaak is van de voedselvergiftiging. Het Friese gezelschap at de kip afgelopen zaterdag in het restaurant van een bungalowpark in het Limburgse Blitterswijck, waar het team in trainingskamp was. Cambuur zal het restaurant niet aansprakelijk stellen voor het grote ongemak. Baan: “We hebben daar een aangename tijd gehad. En de kip? De kans bestaat nu eenmaal dat die bedorven is.”

Overigens was Baan niet bij de maaltijd aanwezig. Hij ging zaterdagmiddag naar huis in Rotterdam, omdat hij later Emmen, de volgende tegenstander in de competitie, wilde observeren. Baans assistent Koopman werd in Limburg wel ziek.

Baan trainde gisteren met slechts zes spelers uit de A-selectie. Twaalf spelers waren thuis, met braakneigingen en de naweeën van buikkramp. Verdediger Jaap de Jong werd met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Hij verloor meer dan tien kilo aan gewicht.