"Kim Il Sung treedt mogelijk deze lente af'

DEN HAAG, 10 JAN. De Noordkoreaanse president Kim Il Sung zal mogelijk dit voorjaar aftreden en plaatsmaken voor zijn zoon Kim Jong Il, zo meent de woordvoerder van de Zuidkoreaanse ambassade, Sun Heung Kim, in Den Haag. De ambassade leidt dit af uit mededelingen uit Seoul over een eventuele topontmoeting tussen de Zuidkoreaanse president Roh Tae Woo en Kim Jong Il.

Een dergelijke top zou de eerste zijn tussen leiders uit de beide Korea's - de premiers uit de twee landen hebben elkaar de afgelopen jaren wel een aantal malen ontmoet. Roh zei zich niet te willen uitlaten over een machtswisseling in het orthodox communistische Noord-Korea, maar sprak als zijn overtuiging uit dat Pyongyang binnen afzienbare tijd bereid is tot topoverleg. “En mijn gesprekspartner kan alleen de hoogst verantwoordelijke zijn”. Waarnemers menen dat Roh hiermee Kim Jong Il bedoelde. (Roh Tae Woo zelf zal dit jaar zijn vijf-jarige termijn als president van Zuid-Korea afsluiten; de president is volgens een grondwettelijke bepaling niet herkiesbaar.)

Woordvoerder Sun Heung Kim zei vanmorgen te verwachten dat Kim Il Sung, die op 15 april 80 jaar wordt, het veld zal ruimen voor zijn 50-jarige zoon, “maar niets is zeker over Noord-Korea”.

Kim Il Sung kwam meteen na de Koreaanse tweedeling in 1945 naar voren als leider van de Noordkoreaanse communisten, hij werd partijleider en later ook president en stond die macht nooit meer af. Kim houdt er een autoritair communistisch bewind op na, onder de naam "juche', waarin geen ruimte is voor andersdenkenden. Hoewel al herhaaldelijk is gespeculeerd over zijn aftreden, is daar vanuit het land zelf tot nu toe geen enkele concrete aanwijzing over gekomen.

Kim Il Sung, de "Grote Leider' zou vooral bezorgd zijn over de politieke kwaliteiten van zijn zoon, die de officiële bijnaam "Geliefde Leider' draagt, maar bekend staat als een weinig doortastend politicus. Het bereiken van een non-agressie-akkoord met Zuid-Korea, in december, zou door Kim Il Sung zijn opgevat als een groot persoonlijk succes en een mogelijke aanleiding kunnen vormen voor een machtsoverdracht. De Zuidkoreaanse ambassade sprak in dit verband van een “verjaardagscadeau” van Kim aan zichzelf.