Kempers en Oosting in Melbourne al uitgetennist

ROTTERDAM, 10 JAN. De Nederlanders Tom Kempers en Menno Oosting zijn er vandaag niet in geslaagd door te dringen tot het hoofdtoernooi van de Open Australische tenniskampioenschappen in Melbourne. Kempers verloor in de eerste ronde in twee sets (1-6, 3-6) van het kwalificatietoernooi van de Australiër Rafter. Oosting ging tegen Rafter's landgenoot Stafford ten onder: 1-6, 4-6.

Van de Nederlanders die wel toegelaten zijn tot het hooftoernooi, dat komende maandag begint, trof Paul Haarhuis het slecht bij de loting. De Brabander speelt in de eerste ronde tegen de Zwitser Jakob Hlasek, die gisterochtend in Sydney Richard Krajicek versloeg. Voor de andere Nederlandse mannen is de loting redelijk uitgevallen. Richard Krajicek treft de Duitser Saceanu, vorig jaar nog winnaar van het toernooi in Rosmalen. Jacco Eltingh komt eveneens tegenover een Duitser te staan: Braasch. Wint Eltingh, dan is Michiel Schapers mogelijk zijn volgende tegenstanders. Schapers moet dan wel eerst afrekenen met de Fransman Champion. Ook Jan Siemerink en Mark Koevermans zouden elkaar in de tweede ronde kunnen treffen. Koevermans moet dan winnen van de Australiër Fitzgerald en Siemerink van een speler uit het kwalificatietoernooi.

De "klapper' van de eerste ronde in Melbourne is het duel tussen Guy Forget en Henri Leconte. Beiden zijn lid van het Franse team dat eind vorig jaar in Lyon voor een spektakel zorgde door de finale van de Davis Cup te winnen tegen de Verenigde Staten. Titelverdediger Boris Becker komt in de eerste ronde uit tegen de Zweed Gunnarson.

In het hoofdtoernooi van de vrouwen komen in Melbourne vier Nederlandsen in actie: Brenda Schultz, Nicole Jagerman, Petra Kamstra en Manon Bollegraf. Schultz moet in de eerste ronde aantreden tegen de Duitse Rittner, Jagerman lootte de Oostenrijkse Godridge, Kamstra treft een speelster uit het kwalificatietoernooi en Bollegraf komt op de baan tegenover de Australische Jaggard. Titelverdedigster Monica Seles komt in de openingsronde uit tegen de Japanse Kijimuta.