Jeltsin eist vloot voor Rusland op

MOSKOU, 10 JAN. De Russische president Boris Jeltsin heeft gisteren de voormalige Sovjet-marine in de Zwarte Zee voor Rusland opgeëist, voor het eerst sinds de Oekraïense regering aanspraken heeft laten gelden op de overname van dit onderdeel.

“De marine in de Zwarte zee was, is en blijft Russisch”, aldus Jeltsin in een toespraak tot arbeiders in Oeljanovsk. Tot nu toe had hij alleen maar betoogd dat deze ongeveer 300 schepen tellende vloot met nucleaire taken onder een gemeenschappelijk commando van de republieken van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten moest blijven.

“De militairen van de Zwarte-Zeevloot bevinden zich onder bescherming van Rusland”, aldus Jeltsin. “Niemand neemt Rusland zijn vloot af, en al helemaal niet Kravtsjoek”. Aldus verwees Jelstin naar de president van de Oekraïne, Leonid Kravtsjoek, die gisteren juist wat verzoenender tonen liet horen ten aanzien van de aanspraken op de Zwarte-Zeevloot. Kravtsjoek zei tijdens een bijeenkomst met officieren in Kiev dat de Oekraïne de vloot pas wil overnemen nadat in juli van dit jaar de strategische kernwapens van de vloot zullen zijn verwijderd. Kravtsjoek herhaalde echter dat de Oekraïne vastbesloten is "een zeemacht' te worden. Jeltsin riep inmiddels alle militairen in de Oekraïne op de eed op de Oekraïne die Kiev nu van alle militairen op Oekraïens grondgebied vraagt, te weigeren.

Overal komen inmiddels officieren in het geweer tegen een mogelijke nationale opdeling van de strijdkrachten. Officieren van de vloot in zowel de Stille Oceaan als de Oostzee wendden zich gisteren tot Jeltsin met verzoeken om hulp en steun in deze zaak.