Irak werkt aan herstel van zijn nucleaire installatie Al-Atheer

PARIJS, 10 JAN. Irak is bezig met het herstel van de nucleaire installatie Al-Atheer, bij de stad Al-Musayyib, 50 kilometer ten zuiden van Bagdad. Dat schrijft het blad Mednews (Middle East Defence News), een tweemaandelijks verschijnend blad, in zijn gisteren uitgekomen eerste nummer van 1992.

Mednews, dat zich baseert op bronnen bij de Verenigde Naties en op Westerse regeringsfunctionarissen zegt dat recente satellietfoto's hebben onthuld dat Irak “dag en nacht” werkt aan de wederopbouw van Al-Atheer, onderdeel van het grotere complex PC-3. De nucleaire opwerkingsfabriek Al-Atheer wordt door het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen beschouwd als het centrum van Iraks kernwapenprogramma.

De satellietfoto's laten zien dat Bagdad bezig is met het onder de grond plaatsen van installaties, “mogelijk met het oogmerk zijn kernwapenprogramma te hervatten” en om “te ontsnappen aan de satellieten”, aldus een niet met name genoemde Westerse atoomdeskundige in Mednews.

Het Iraakse bewind van president Saddam Hussein schendt met de eventuele wederopbouw van de nucleaire installaties de resoluties van de Verenigde Naties van vorig jaar, waarin het land werd verplicht zijn massavernietigingswapens onklaar te maken en nieuwe produktie ervan achterwege te laten.

In rapporten van het IAEA wordt er van uitgegaan dat Al-Atheer, samen met andere installaties bij Al-Musayyib, een compleet laboratorium vormt dat in staat is nucleaire wapens te fabriceren. Volgens de Westerse atoomexpert hebben de VN het IAEA alleen toestemming gegeven om te surveilleren en niet om de aangetroffen materialen te vernietigen, waardoor Bagdad ruimte heeft om door te gaan met de produktie van kernwapens. “Ik vrees dat we gevaarlijk dicht bij het uitvoeren van preventieve luchtaanvallen zijn gekomen”, zei hij tegen Mednews. (AFP)