Frits Meijst wint Zilveren Camera

UTRECHT, 10 JAN. Met een serie foto's van Koerdische vluchtelingen op de grens tussen Irak en Turkije heeft freelance fotograaf Frits Meijst (23) gisteren de Zilveren Camera gewonnen. De Zilveren Camera is de hoofdprijs van een jaarlijkse fotowedstrijd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten.

De jury riep Parool-fotograaf Wubbo de Jong uit tot Fotojournalist van het Jaar 1991. In het juryrapport wordt De Jong geroemd voor een serie foto's die hij maakte over kinderen met aids in een Roemeens ziekenhuis. Er werden in totaal 3.609 foto's ter jurering aangeboden, gemaakt door 301 fotografen.

De winnende foto's van Meijst, gemaakt in het grensgebied tussen Irak en Turkije, tonen de ontreddering van de Koerdische vluchtelingen. Het zijn sombere, donkere foto's. Koerden die wegzakken in de drassige grond. Handen uitgestrekt naar een voedseldropping. Meijst kwam bij toeval terecht in de vluchtelingenkampen. Hij fotografeerde in april vorig jaar in Zuid-Turkije voor zijn eindexamen aan de foto-academie in Den Haag.

Meijst bezocht de streek al in 1990, maar werd toen opgepakt in het grensgebied, en geblinddoekt in een cel gegooid. “Ik heb uit angst mijn perskaart opgegeten”, vertelt Meijst. “Toen ik er in 1991 terugkwam las ik in de kranten over de Koerdische vluchtelingen. Ik ben er per openbaar vervoer naar toe gegaan. Eenmaal ter plekke bezocht ik vijf keer de kampen, meeliftend met cameraploegen van CNN en ABC.”

Meijst, de jongste fotograaf die ooit de Zilveren Camera won, had nooit gedacht dat hij met zijn eindexamenopdracht de hoofdprijs zou winnen. Het geldbedrag dat hieraan is verbonden wil hij investeren in reportages in het buitenland. “Ik las gisteren iets over de verkiezingen in Algerije. Wellicht dat ik daar eens ga kijken”, aldus Meijst.