Explosie in centrum Londen waarschijnlijk werk van IRA

LONDEN, 10 JAN. In het cen'trum van Londen is vanmorgen een bom tot ontploffing gebracht. Daarbij vielen geen persoonlijke slachtoffers en ook de schade bleef beperkt. Aangenomen wordt dat de aanslag het werk is van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). Een woordvoerder van de organisatie meldde zich een half uur voor de aanslag telefonisch bij het Amerikaanse CBS-News, dat onmiddellijk de politie waarschuwde. Aanvankelijk werd gedacht dat de bom in een auto zat die geparkeerd stond bij de National Liberal Club aan het Whitehallplein. Later bleek dat het om een bom in een tas ging. Een aantal ramen van de club sneuvelde bij de explosie.

De ontploffing deed zich voor op zo'n driehonderd meter afstand van de ambtswoning van de Britse premier, John Major, die op het moment van de aanslag juist was vertrokken. In februari van het afgelopen jaar schoot het IRA een raket in de tuin van 10 Downing Street.

Dank zij de tijdige waarschuwing kon de politie nog veiligheidsmaatregelen treffen. De omgeving werd afgezet en ambtenaren van kantoren in de buurt werden gemaand uit de buurt van de ramen te blijven. Later sloot de politie ook The Strand, een boulevard bij het Trafalgar Square, af nadat daar een verdacht pakketje was gevonden. (Reuter)