Eenzijdige stap uit protest tegen onafhankelijkheid; Servische republiek in Bosnie

LJUBLJANA, 10 JAN. De Serviërs in de republiek Bosnië hebben gisteren hun eigen republiek uitgeroepen. De "republiek van het Servische volk in Bosnië' moet deel uit blijven maken van de Joegoslavische federatie, zo besloten Serviërs op een bijeenkomst in Sarajevo.

De Serviërs besloten een eigen republiek uit te roepen omdat de afgevaardigden van de Kroaten en moslims in het parlement van Bosnië eind vorig jaar besloten deze republiek af te scheiden van Joegoslavië en de EG om erkenning te vragen. In Bosnië wonen twee miljoen moslims, anderhalf miljoen Serviërs en achthonderdduizend Kroaten. De republiek omvat vijf Servische regio's die eerder eenzijdig hun autonomie hebben uitgeroepen. Daarnaast maken de Serviërs aanspraak op gebieden waar zij “voor de Tweede Wereldoorlog de meerderheid vormden en door de massamoorden van de Kroatische Ustasi een minderheid zijn geworden”.

Leiders van moslims en Kroaten veroordeelden gisteren het besluit van de Serviërs en noemden de nieuwe republiek “een luchtballon” zonder staatsrechtelijke of juridische status. De oppositieleider van Servië, Vuk Draskovic, waarschuwde gisteren president Slobodan Milosevic dat het uitroepen van de nieuwe republiek er toe zal leiden dat ook Bosnië het toneel wordt van bloedige etnische conflicten.

De voorlichtingsdienst van het ministerie van defensie heeft gisteren ontkend dat de vice-minister van defensie, admiraal Stane Brovet, in een telefoongesprek met de speciale VN-gezant Cyrus Vance gesproken heeft over “een poging tot een militaire staatsgreep, waarvan het neerschieten van de EG-helikopter een onderdeel was”.

    • Theo Engelen