Dienstplicht

Enige opmerkingen ter aanvulling van het uitstekende artikel van de JOVD (Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie) "Sociale dienstplicht is ongewenst' (NRC Handelsblad, 7 januari).

Zij kunnen niet weten dat deze kwestie enkele tientallen jaren geleden al speelde, toen het uitgangspunt vooral was dat vrouwen ook bij de dienstplicht "gelijk' moesten zijn, dus dan maar een soort sociale dienstplicht zouden moeten vervullen. Uit enig onderzoek bleek dat dienstplicht alleen uitvoerbaar is via een militaire bevelsstructuur en kazernes. Je hoorde er al spoedig niets meer over.

Maar om de zoveel tijd moeten blijkbaar allang verdronken ouwe koeien uit sloten worden gevist, zelfs bij ontbreken van nieuwe argumenten, als een soort werkverschaffing door onbekookte plannetjes buiten en zeker ook binnen de overheid.