Carrington: leiders in Joegoslavië zijn bereid burgeroorlog te staken

BRUSSEL, 10 JAN. De presidenten van de zes Joegoslavische republieken zijn “geestdriftig” om een politieke oplossing te vinden ter beëindiging van de burgeroorlog. De Britse voorzitter van de EG-vredesconferentie over Joegoslavië, Lord Carrington, heeft dit gezegd na afloop van besprekingen tussen de presidenten die gisteren in Brussel zijn hervat.

De ontmoeting tussen de leiders, onder wie de Servische president Slobodan Milosevic en de Kroatische president Franjo Tudjman, heeft zich afgespeeld in “een duidelijk betere atmosfeer” dan de vorige bijeenkomsten in Den Haag, aldus Carrington.

Volgens Carrington was de toon van het overleg met de zes presidenten van de republieken “zeer constructief”. Dat is volgens Carrington te danken aan het inzicht bij Servië dat de EG komende woensdag waarschijnlijk een aantal voormalige Joegoslavische republieken diplomatiek zal erkennen. Ook de betrokkenheid van de VN heeft de verhoudingen drastisch gewijzigd. De komst van een VN-vredesleger in Joegoslavië zal de vredesconferentie volgens Carrington onder grote druk zetten om snel een oplossing te vinden. “De VN zullen tienduizend manschappen niet voor onbepaalde tijd willen stationeren.” De Servische president heeft inmiddels aangegeven geen aanspraak meer te maken op de Servische gebieden in Kroatië.

Volgens Carrington waren alle zes presidenten “groot voorstander” van voortzetting van de conferentie. Carrington erkende echter dat Servië er nog altijd op uit is om zoveel mogelijk van Joegoslavië als eenheidsstaat te redden. Ook bestaat er bij sommige republieken nog steeds wantrouwen tegen de EG, omdat er vorige maand “selectief” sancties zijn getroffen.