Bouterse vervangt fractievoorzitter

PARAMARIBO, 10 JAN. De leiding van de Surinaamse Nationale Democratische Partij heeft de voorzitter van de fractie in het parlement, Frank Playfair, vervangen door Jules Wijdenbosch. Het besluit is volgens de NDP genomen “na grondige beschouwing van de politieke situatie en de huidige en toekomstige rol van de NDP in de nationale politiek”.

De vervanging houdt verband met uiteenlopende meningen over de rol van het nationale leger. De NDP werd in 1987 opgericht als politieke arm van het leger. Bevelhebber Desi Bouterse is erevoorzitter van de partij.

Playfair en Brunings vinden dat de rol van de militairen in de NDP en in de nationale politiek teruggedrongen moet worden. Enkele dagen geleden zei Playfair dat de periode van “politieke interventie van het leger” moet worden afgesloten. Volgens hem heerste deze opvatting ook in het leger zelf.

Met die stelling reageerde Playfair op de uitspraak van Bouterse dat het onmogelijk is de militaire leiding te scheiden van de NDP. Volgens Bouterse maakt de legerleiding wezenlijk deel uit van de NDP. “Als de militairen er niet meer zijn in de NDP zal de partij niet meer bestaan. Zo simpel is dat”, aldus Bouterse. Wijdenbosch, de vorige vice-president, staat bekend als een aanhanger van bevelhebber Bouterse.

Playfair die de functie vanaf 1987 bekleedde, heeft nog niet gereageerd op zijn vervanging. Zijn partijgenoot Ernie Brunings zei eerder er principieel tegen te zijn dat Playfair zijn plaats zou moeten afstaan aan Wijdenbosch. Het wordt niet uitgesloten geacht dat Playfair en Brunings een aparte fractie in het parlement gaan vormen.

Bouterse mag van de regering geen politieke uitspraken meer doen als bevelhebber van het leger. Dit werd afgesproken tijdens overleg tussen de president en de legerleiding naar aanleiding van spanning tussen Bouterse en de minister van defensie, Siegfried Gilds. Gilds moet nog met Bouterse en president Venetiaan overleggen over de uitspraken die Bouterse deed in een oudejaarsrede over het ontbreken van een vertrouwensbasis tussen leger en regering. Gilds vond dat op basis van die uitspraken de positie van Bouterse "ernstig' noest worden overwogen. (ANP)