Bill Clinton na vertrek Wilder favoriet bij de Democraten

WASHINGTON, 10 JAN. De gouverneur van de Amerikaanse staat Arkansas, Bill Clinton, begint zich steeds meer te ontwikkelen tot de favoriete kandidaat van de Democraten voor het Amerikaanse presidentschap. Nu Douglas Wilder, de zwarte gouverneur van de staat Virginia, zich uit de race heeft teruggetrokken zijn er nog vijf Democratische kandidaten over. Van hen heeft Clinton nu de beste papieren om de voorverkiezingen in de zuidelijke staten te gaan winnen. Bill Clinton is namelijk onder de vijf de enige die op brede steun van de zwarte gemeenschap in het zuiden mag rekenen. Bovendien ziet het er naar uit dat ook de vakbeweging haar steun zal geven aan Clinton en niet aan senator Tom Harkin van Iowa, die als iets te progressief wordt gezien.

Douglas Wilder, de eerste zwarte die gekozen werd als gouverneur van een Amerikaanse staat, motiveerde zijn terugtrekking met de stelling dat het hem onmogelijk was tegelijk zijn staat te besturen en campagne te voeren. Volgens peilingen zou Wilder het onder meer goed hebben gedaan in de staten Maryland en North Carolina. Hij bestreed dan ook aantijgingen zich te hebben teruggetrokken omdat hij volstrekt kansloos zou zijn. Virginia heeft te kampen met een groot tekort op de begroting, waardoor de belastingen waarschijnlijk omhoog zullen moeten. Tot dusver verzette Wilder zich tegen belastingverhoging en hij voerde campagne op basis van de belofte dat hij de overheidsfinanciën zou saneren, zoals hij in Virginia had gedaan. Zijn besluit geeft hem nu de kans om zijn reputatie in de eigen staat te herstellen voordat zijn ambtstermijn in 1994 afloopt.

Het is voor het eerst sinds 1980 dat er geen zwarte kandidaat meer meedoet in de race om het Amerikaanse presidentschap. Velen in de zwarte gemeenschap zien dat als een mogelijkheid voor de zwarten om meer invloed uit te oefenen, omdat de overige kandidaten nu zullen ijveren om hun stemmen te verwerven. Van de overgebleven kandidaten zouden behalve Bill Clinton ook Tom Harkin, oud-senator Paul Tsongas en de vroegere gouverneur van Californië Jerry Brown veel zwarte stemmen kunnen verwachten. Maar niemand van hen heeft dezelfde aantrekkingskracht die een Jesse Jackson in vroegere campagnes had. (AFP, AP)