Beursbestuurder stapt op wegens voorkennis-zaak

ROTTERDAM, 10 JAN. De vertegenwoordiger van de effectenhandelaren in het bestuur van de Amsterdamse beurs, R.G.W. Kooijman, is gisteren plotseling opgestapt. Reden is een ernstig verschil van mening met drie andere bestuursleden.

Kooijman (directeur van commissionair Suez Kooijman), zei vanochtend dat hij boos is omdat de controle op de beurshandel “niet adequaat wordt uitgevoerd en schadelijk is voor de beurshandel.”

Kooijman zegt dat zijn kritiek "indirect samenhangt met de manier waarop de beurs de HCS-affaire behandelt'. Deze zaak betreft misbruik van voorkennis bij de handel in aandelen van dit noodlijdende computerfonds, waarvan op 31 juli sprake zou zijn geweest. Suez Kooijman speelde hierbij een rol. Kooijman ontkent schuld.

Op de 31e werden grote aantallen aandelen HCS verkocht, waarna de koers duikelde. Daags daarop bleken onderhands aandelen te worden geplaatst bij drie grootaandeelhouders, waaronder Kooijman-klant J.A.J. van den Nieuwenhuijzen (president-directeur van Begemann). Zij hadden belang bij een gedaalde koers. De beurs haalde op verdenking van handel met voorkennis de noteringen door en schakelde het eigen controlebureau in.

Kooijman besloot zich als bestuurslid niet bezig te houden met het onderzoek naar mogelijke voorkennis omdat hij zakelijk betrokken was. Hij heeft echter in toenemende mate kritiek op dat onderzoek. Volgens hem heeft het onderzoeksbureau geen behoorlijk hoor- en wederhoor toegepast.

Uit goedingelichte bron is vernomen dat het onderzoeksbureau bij Suez Kooijman niet alle bewijsmateriaal voor mogelijke handel met voorkennis kon krijgen, zoals de geluidsband waar de aan- en verkoopopdrachten op staan. “Als het controlebureau de zaken goed had geregeld, was dat geen probleem geweest”, aldus Kooijman, die ontkent dat zijn kantoor bewijsmateriaal geweigerd heeft.

Het controlebureau heeft de zaak in september overgedragen aan Justitie. Zij beschikt inmiddels wel over de banden uit de "dealingroom' van Suez Kooijman, aldus Kooijman. Justitie zou vooral genteresseerd zijn in een opname van een gesprek tussen Suez Kooijman en cliënt Van den Nieuwenhuyzen.

Van den Nieuwenhuyzen heeft tegenover deze krant verklaard dat hij 100.000 aandelen op de bewuste 31e heeft aangeboden. Hij zegt echter niet met voorkennis te hebben gehandeld. Hij wijst er bovendien op dat zijn 100.000 aandelen nauwelijks invloed hebben uitgeoefend op de koers. Er verwisselden die dag 5,5 miljoen aandelen HCS van eigenaar.