Beursadvies tegen handel in Tjoeroeg was terecht

ROTTERDAM, 10 JAN. De Vereniging voor de Effectenhandel, bestuurder van de Amsterdamse beurs, mag haar leden adviseren niet te bemiddelen in aandelen Tjoeroeg.

Dat heeft de vice-president van het Amsterdamse gerechtshof, mr. J.M. Vrakking, gisteren bepaald in een kort geding dat de Rotterdamse investeringsmaatschappij tegen het beursbestuur had aangespannen. Volgens de rechter is het advies van de Vereniging voor de Effectenhandel “in redelijkheid” gegeven.

Het bestuur van de beurs had in november een circulaire verspreid onder effectenhandelaren de bemiddeling in Tjoeroeg-aandelen te staken. In de praktijk komt dit neer op een blokkade van de aandelenhandel. Tjoeroeg eiste dat het beursbestuur deze circulaire zou intrekken en rectificeren.

Volgens de Amsterdamse beurs had Tjoeroeg, dat notering aan de officiële parallelmarkt nastreeft, een aandelenemissie geplaatst zonder een officiële prospectus uit te geven. Volgens de wet hoort zo'n prospectus een emissie te begeleiden, tenzij de aandelen aan bekenden worden verkocht. Volgens het beursbestuur waren de aandelen zeker niet alleen aan bekenden verkocht. Aandelen Tjoeroeg worden verhandeld op de incourante markt, waarover het beursbestuur formeel geen zeggenschap heeft. Wel kan het bestuur haar leden adviseren over aan deze markt genoteerde fondsen.

Daarnaast bestond bij het beursbestuur het “ernstige vermoeden” dat er relaties bestaan tussen Tjoeroeg en de omstreden Canadese aandelenmakelaar Irving Kott, en het in opspraak geraakte, inmiddels failliet verklaarde effectenkantoor Rotterdam Investment Group (RIG). Volgens het gerechtshof, dat ook wijst op het lopende onderzoek van de economische controledienst van het ministerie van financiën naar Tjoeroeg, bestaan er genoeg “aanwijzingen” voor een dergelijke relatie.

RIG, dat vorig jaar door het beursbestuur werd geroyeerd wegens agressieve verkoop van vrijwel waardeloze aandelen, zou haar activiteiten hebben voortgezet als "telemarketingbureau' Financial Strategies International' (FSI) in Den Haag. Bij FSI werkt de oud-verkoper van RIG, J. Clay. FSI zou telefonisch aandelen Tjoeroeg verkocht hebben.

Directeur Th.C. Vermeer van Tjoeroeg wil van Tjoeroeg, een al jaren inactief Indonesisch rubberfonds uit 1920, een investeringsfonds maken voor onroerend goed, films, mode en populaire muziek. Na alle publiciteit over Tjoeroeg kan hij geen beurslid meer vinden om Tjoeroegs beursgang te begeleiden. Vanmorgen kon bij Tjoeroeg niemand commentaar op het vonnis geven.

Eerder deze week verloor Tjoeroeg een kort geding tegen het Algemeen Dagblad. Het AD had volgens Tjoeroeg een “uiterst tendentieus” artikel over Tjoeroeg gepubliceerd, waarna Tjoeroeg rectificatie had geëist.