Akzo, VNU en Océ houden rustig Beursplein hoger

AMSTERDAM, 10 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs boekte vandaag een bescheiden vervolg op de kooplustige en licht euforische stemming die gisteren over de handel aan het Beursplein hing. Akzo zette de sterke opmars voort en liet VNU en Océ van der Grinten in zijn kielzog meehuppelen.

AMSTERDAM De scherpe koersstijging van de dollar inspireerde de aandelenkoersen in Amsterdam vanmorgen tot een "kickstart'. De hoge obligatiemarkt versterkte het gunstige sentiment dat over de markt hing. Een nieuw koersrecord op Wall Street was een derde positieve factor voor de handel op het Damrak.

De EOE-index opende fiks hoger maar viel in de loop van de morgen iets terug. De hoogste stand van 284,11 punten kon niet lang worden vastgehouden. Om 13.00 uur noteerde de EOE-index, die gisteren 4,90 punten hoger sloot op 282,76 punten, 0,93 punt hoger.

Handelaren spraken over een “rustige markt die weinig afwijkt van de stemming gisteren”. De meeste fondsen die gisteren koerswinst boekten, hadden vandaag een rustdag opgenomen. Alleen Akzo, dat gisteren 3,60 gulden won op 132,30 gulden, boekte wederom winst. Aan het begin van de middag was de koers 1,20 gulden opgelopen. Handelaren menen dat de koerswinst van het chemieconcern nog steeds een gevolg is van de nieuwjaarsrede van bestuursvoorzitter Loudon. Daarin kondigde de topman een ingrijpende reorganisatie voor het concern uit Arnhem aan. “Over het algemeen is een reorganisatieplan altijd goed voor een paar gulden koerswinst”, wist een hoekman vanmorgen.

Raambekleder Hunter Douglas kreeg vanmorgen te maken met een lichte koersdaling nadat de koers van het fonds de afgelopen dagen sterk was opgelopen. Winstnemingen drukten de koers van Hunter vandaag twee kwartjes tot 67,50 gulden nadat eerder op de dag nog een hoogste koers van 68,50 gulden was bereikt.

Handelaren konden vanmorgen geen gerichte vraag in Hunter Douglas ontdekken. “Er wordt gesproken over kopers uit Duitsland, maar ik kan daar nog geen bewijzen voor vinden”, zei een handelaar vanmorgen. Anderen wezen op meelopers die na de flinke koersstijging van de afgelopen dagen ook een graantje wilden meepikken. “In een lege markt leidt dat al snel tot koerswinst”. Volgens analisten is de koers van Hunter eind vorig jaar te ver doorgezakt en is dit een technische reactie na de val die een laagste koers van 57,50 gulden opleverde. De koopwaardering die enkele Britse brokers aan Hunter Douglas gaven en die deze wek is overgenomen door Nederlandse banken en commissionairs, heeft eveneens een gunstige invloed op het koersverloop gehad.

Ahold maakte gisteren bekend dat de omzet over 1991 ruim 18 procent hoger is dan die van 1990. Het geconsolideerde omzetcijfer komt op 20,8 miljard gulden uit. Het definitieve winstcijfer wordt pas later, op 18 maart van dit jaar, bekend gemaakt. Beleggers ontvingen het eerste signaal van Ahold na een korte aarzeling positief. Gisteren sloot Ahold een dubbeltje lager op 77,50 gulden. Vandaag trok de koers van de kruidenier negen dubbeltjes aan.

Voor Internationale Nederlanden Groep (ING) was volgens een handelaar veel belangstelling. De koers van de "verzekeringsbank' trok zes dubbeltjes aan tot 47,60 gulden. Vooruitlopend op de omzet- en winstcijfers die Océ van der Grinten in de loop van vandaag bekend zou maken steeg de koers van copieerconcern 1,10 gulden tot 64,60 gulden.

VNU acteerde wederom sterk. De koers van de uitgever uit Haarlem trok deze week flink aan. Op maandag noteerde VNU bij opening 73,60 gulden. Aan het begin van de middag was de koers inmiddels opgelopen tot 79,30 gulden, een koerswinst van bijna acht procent.

NEW YORK De koersrecords op Wall Street spreken nauwelijks meer tot de verbeelding. Gisteren werd het negende record in acht dagen genoteerd. Hoewel door winstnemingen de hoogste koersen van de dag niet konden worden vastgehouden, bleven beleggers de hele dag actief. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 5,59 punten hoger op 3.209,53 punten.

LONDEN In Londen jojoode het FT-koersgemiddelde vanmorgen rond de psychologisch belangrijke grens van 2.500 punten. handelaren konden geen duidelijke trend ontdekken. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 30,8 punten hoger sloot op 2.497,9 punten, noteerde omstreeks het middaguur een punt lager.

FRANKFURT Kort na opening stootten de aandelenkoersen in Frankfurt ruim een procent omhoog. Handelaren noemden de stijging technisch. In de loop van de morgen zorgde winstneming voor een iets gedrukte stemming. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 11,03 punten hoger sloot op 1.589,76 punten, noteerde omstreeks het middaguur 16,13 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen scherp lager. Na de flinke koersstijging van gisteren namen veel beleggers winst. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 731,74 punten lager op 22.381,90 punten.