Zwitserland: beslag tegoed Imelda

MANILA, 9 JAN. Zwitserland heeft gisteren een tegoed van 80 miljoen dollar van de vroegere presidentsvrouw van de Filippijnen, Imelda Marcos, verbeurd verklaard. De Filippijnse overheid had Zwitserland hier herhaaldelijk om gevraagd.

Francisco Chavez, een advocaat in dienst van de Filippijnse regering zei vandaag dat in Zwitserland in totaal 80 miljoen dollar, dat bij drie banken was gedeponeerd, in “verzekerde bewaring” was gesteld. Manila gaat ervan uit dat het geld uiteindelijk terug zal vloeien naar de Filippijnse staatskas.

Na het verdrijven van president Ferdinand Marcos en zijn vrouw, bijna zes jaar geleden uit de Filippijnen, kwam de nieuwe regering van Corazon Aquino met de beschuldiging dat Marcos en zijn vrouw tijdens het twintigjarige bewind de Filippijnse staatskas voor miljoenen hadden benadeeld.

Een deel van het geld zou zijn overgeheveld naar de Verenigde Staten, een ander deel belegd in het buitenland en een deel was gedeponeerd bij Zwitserse banken. Ferdinand Marcos overleed in 1989 in ballingschap. Imelda keerde eind vorig jaar terug naar haar land en heeft steeds alle beschuldigingen van fraude en verduistering van de hand gewezen. (AP, Reuter)