Weldra officiële band Israel en China

TEL AVIV, 9 JAN. Israel en de Volksrepubliek China zullen 24 januari diplomatieke betrekkingen aanknopen. Deze door de Israelische media als een “historische gebeurtenis” omschreven diplomatieke doorbraak zal plaatshebben tijdens het officiële bezoek aan Peking dat minister van buitenlandse zaken David Levy op 22 januari begint.

In Jeruzalem en Peking zal zondag, gelijktijdig, officieel het uitwisselen van ambassadeurs worden bekendgemaakt.

Volgens de krant Yediot Ahronot van vandaag, die inzage in de officiële verklaring heeft gekregen, erkent Israel dat Taiwan een onafscheidelijk deel is van de Volksrepubliek China.

Het aanknopen van diplomatieke betrekkingen met Jeruzalem maakt voor Peking de weg vrij om eind januari deel te nemen aan de multilaterale vredesbesprekingen in Moskou. Israel had Chinese deelneming aan deze besprekingen afhankelijk gesteld van volledige diplomatieke betrekkingen.

Nu dit staat te gebeuren valt het doek over ruim tien jaar geheime handelsbetrekkingen en andere relaties, waaronder verkoop van Israelische wapens, tussen beide landen. Nog twee weken geleden stond de Chinese onderminister van buitenlandse zaken Yang Fuchang op strikte geheimhouding van zijn bezoek aan Jeruzalem ter voorbereiding van de diplomatieke betrekkingen. Het nieuws van zijn komst lekte echter uit en de Chinese diplomaat liet zich uiteindelijk zelfs in gezelschap van Israelische politici fotograferen.

China is zich in het begin van de jaren tachtig voor Israel gaan interesseren. In het grootste geheim werden handelsrelaties aangeknoopt, deden Israelische agronomen pionierswerk in China en kwam volgens buitenlandse media Israelische wapenexport op gang. In 1990 gaven de Chinezen Israel toestemming om in Peking een wetenschappelijk instituut te openen. Daarvoor liepen de Israelische contacten met Peking over het Israelische consulaat in Hongkong en via de in het Verre Oosten opererende handelsmaatschappij van Shaul Eisenberg.

Na het herstel van de diplomatieke betrekkingen met Moskou zullen de diplomatieke banden met China Israels positie tegenover de Arabische wereld en de PLO verder versterken. China was een van de eerste landen die de Palestijnse onafhankelijkheid erkenden.