Sluiting bedreigt Bredaas museum

BREDA, 9 JAN. Het Volkenkundig Museum Justinus van Nassau in Breda wordt voor de derde keer in zijn bestaan met sluiting bedreigd. Volgens voorzitter M. Strooper is het vrijwel zeker dat het museum in 1993 gesloten zal worden.

Justinus van Nassau is een dependance van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Dat wordt in 1994 geprivatiseerd. In de plannen daarvoor hoort de Bredase dependance niet meer thuis, aldus Strooper.

Het moedermuseum in Leiden wil, naar zij zeggen, de totale collectie terug. In de loop van volgend jaar zal het aantal openstellingsdagen in Breda al op last van de directie in Leiden met anderhalf worden ingekrompen.

In 1982 en in 1986 zorgden rijksbezuinigingen ook al voor een dreigende sluiting van Justinus van Nassau. Die kon beide keren voorkomen worden. De Vereniging voor Volkenkunde in Breda probeert nu met acties opnieuw de aantasting van Justinus van Nassau tegen te gaan. (ANP)