Schotse sluiting British Steel, klap voor Major

LONDEN, 9 JAN. De regering-Major heeft een bittere pil moeten slikken met de aankondiging gisteren van British Steel dat het zijn fabriek in het Schotse Ravenscraig al in september van dit jaar zal sluiten en niet pas in 1994, zoals het bedrijf eerder had aangekondigd.

De maatregel leidt tot een verlies van 1220 arbeidsplaatsen. Volgens sommige waarnemers gaan door de sluiting indirect zelfs 15.500 banen verloren.

De aankondiging van British Steel kwam in Schotland hard aan, vooral omdat de meeste ontslagen vallen in het Lanarkshire-district. Premier Major die dit jaar verkiezingen moet uitschrijven voor op zijn laatst 9 juli, zei de sluiting “zeer diep” te betreuren. De fabriek in Ravenscraig, eens het hart van de Schotse industrie, is in 1960 gesticht op instigatie van de toenmalige Conservatieve regering van premier Harold MacMillan. In Schotland zijn de Conservatieven de derde partij.

Lanarkshire heeft het hoogste percentage werklozen van het hele land. Schotse politici, die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet voor behoud van de staalindustrie, waren des duivels. Ze spraken van “verraad van de arbeidersklasse” omdat British Steel bij de voorgaande reorganisatie in februari vorig jaar nog had beloofd Ravenscraig ten minste tot 1994 open te houden. Bij de sanering in februari verloren 1100 mensen hun baan.

Volgens het Britse staalconcern zijn de marktomstandigheden echter dusdanig slecht dat er geen toekomst meer is voor de Schotse vestiging.

In Schotland verdween al de scheepsbouw langs de rivier de Clyde, de locomotief-industrie van British Rail en de auto-industrie.

De in 1988 geprivatiseerde staalgigant behaalde in het op 31 maart 1991 afgelopen boekjaar 1991/'92 een winst van 254 miljoen pond (813 miljoen gulden), een daling van 65 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De omzet bedroeg 5 miljard pond (16 miljard gulden).

British Steel heeft sinds eind maart vorig jaar wereldwijd zijn personeelsbestand met 10.500 man moeten terugbrengen tot een totaal van 47.000. (UPI, DPA)