OM moet hoge Surinaamse militair horen in coke-zaak; Militair zou een van de machtigste mensen van Suriname zijn

ROTTERDAM, 9 JAN. De Rotterdamse rechtbank heeft een strafzaak aangehouden om het openbaar ministerie te laten proberen onder andere “een hoge militair” in Suriname te horen in verband met cocaïnesmokkel.

Ook zal getracht worden de vorig jaar wegens cocaïnehandel in Nederland tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeelde en vervolgens ontsnapte Wensley S. te ondervragen. Deze man werd dinsdag in Paramaribo opgepakt op verdenking van uitvoer van cocaïne.

Tijdens de strafzaak tegen de 34-jarige Radjinder P. die terechtstaat voor de invoer van 183 kilo cocaïne via Schiphol bleek de verdachte voor het eerst bereid een verklaring af te leggen. In het gerechtelijk vooronderzoek had de man voortdurend van zijn zwijgrecht gebruikgemaakt omdat, zo verklaarde hij gisteren, hij gehoopt had dat de politie zelf op het spoor van de militair zou komen. P. noemde de bewuste militair in de rechtszaal “een van de machtigste mensen in Suriname”.

De verdachte durft volgens zijn advocaat, mr. G. Meijers, de naam van de militair niet te noemen uit angst voor repressailles. Uit welingelichte justitiële bron wordt echter verzekerd dat het gaat om Ruben Rozendaal, een van de zestien sergeants die onder aanvoering van legerleider Bouterse in 1980 de staatsgreep pleegden in Suriname.

Radjinder P. verklaarde op de zitting zelf niets te maken te hebben met de handel in cocaïne. Tegen de man en zijn medeverdachten hebben vijftien rechercheurs de afgelopen drie jaar een ongekend omvangrijk politie-onderzoek verricht. Tijdens dat onderzoek zijn verscheidene belastende telefoongesprekken op de band opgenomen. De Rotterdamse politie heeft in 1990 zelfs alle telefoonlijnen van het Novotel in Amsterdam afgeluisterd om het doen en laten van onder andere Radjinder te kunnen volgen. Ook tijdens de bezoeken die hij bracht aan Brazilië werd hij door de politie in de gaten gehouden.

Radjinder is volgens de politie een van de belangrijkste cocaïnehandelaren en witwassers van het drugskartel van Paramaribo. In 1987 werd hij in Atlanta in de Verenigde Staten aangehouden omdat hij een hoeveelheid van 125.000 dollar die hij contant op zak had niet op de juiste manier had aangegeven. Hij werd naar eigen zeggen vrijgelaten omdat hij kon aantonen dat het geld bestemd was voor de aanschaf van machines.

De verdachte is eind vorig jaar aan Nederland uitgeleverd nadat hij in Duitsland was aangehouden. Een van de koeriers die in juni 1990 op Schiphol werd aangehouden met 183 kilo cocaïne heeft tegenover de politie verklaard te hebben gehandeld in opdracht van Radjinder P. De laatste zou op het vliegveld Zanderij van Paramaribo ook aan Ruben Rozendaal de opdracht hebben gegeven om de smokkelaars en hun bagage ongezien de douane te laten passeren, aldus de koerier.

Met de berechting van Radjinder, in Nederland afgestudeerd HTS'er, staat volgens de politie een van de kopstukken van het Surinaamse drugskartel terecht. Ook zijn 31-jarige broer Rabinder zou daar toe behoren. Rabinder is in december vorig jaar door Nederland uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij staat binnenkort in Tampa terecht voor de invoer van 2,5 kilo heroïne. Tot de bende behoren ook Wensley S., chemisch ingenieur, en een Braziliaanse advocaat. De militair Rozendaal wordt door de Nederlandse justitie verantwoordelijk geacht voor verscheidene zeer omvangrijke zendingen cocaïne van Suriname naar Nederland.

De Rotterdamse rechtbank suggerereerde gisteren om Wensley en Rozendaal “informeel” te horen omdat er officieel nog geen juridische samenwerking tussen beide landen mogelijk is. Op het ministerie van justitie wordt wel bekeken of het mogelijk is om per geval een soort verdrag te sluiten waardoor gerechtelijke samenwerking mogelijk is. Volledig herstel van de juridische samenwerking wordt door Nederland voorlopig onwenselijk geacht omdat dan criminele inlichtingen mogelijk in handen komen van de militairen.

Bij de Rotterdamse politie wordt uiterst verheugd gereageerd op de aanhouding van Wensley S. die uit Nederland kon ontsnappen omdat hij toestemming kreeg om een dag onbegeleid de gevangenis te verlaten om naar de begrafenis van zijn stiefbroer te gaan. Wensley heeft zich de afgelopen maanden, omringd door lijfwachten, vrij in Suriname kunnen bewegen.

Dat hij nu toch is aangehouden, is volgens Nederlandse justitiële bron waarschijnlijk gebeurd omdat een ex-militair die in Paramaribo veroordeeld werd voor drugssmokkel zich over de justitiële willekeur ging beklagen: waarom word ik wel opgepakt en drugsbazen als Wensley niet.

“De arrestatie van Wensley opent perspectieven”, aldus een Nederlandse agent. Hopelijk volgt Rozendaal snel, is zijn wens.