Olieprijzen naar laagste niveau sinds Golfoorlog

ROTTERDAM, 9 JAN. De olieprijs is gisteren op de termijnmarkten in Londen en New York met 59 dollarcent per vat van 159 liter verder gedaald tot het laagste niveau sinds het einde van de Golfoorlog, februari vorig jaar.

Bij de termijnhandel wordt al vooruitgelopen op een mogelijk extra aanbod van olie op de wereldmarkt uit Irak, wanneer de besprekingen tussen delegaties van de Iraakse regering en de Verenigde Naties die gisteren in Wenen begonnen, succes opleveren. Bagdad wil de olie-export hervatten, maar de Veiligheidsraad van de VN heeft in augustus en september vorig jaar slechts een beperkt volume willen toestaan en dan nog onder strikte voorwaarden die Bagdad tot nu toe heeft afgewezen.

Voor de toonaangevende Noordzee- olie Brent sloot de notering in Londen gisteren op 17,09 dollar per vat voor termijncontracten met leveringsdatum in februari. In New York daalde de prijs voor de lichte oliesoort West Texas Intermediate op 18,10 dollar.

De Iraakse delegatieleider bij het overleg in Wenen, Abdoel Amir al-Anberi die tevens ambassadeur bij de VN in New York is, zei gisteren dat hij voorstellen heeft ingediend die voor een deel constructief en voor een deel controversieel zijn. Irak wil toestemming van de VN om niet alleen de pijplijn door Turkije maar ook en olie-laadstation an de Golf te gebruiken voor de export. Verder wil Irak lange termijncontracten kunnen afsluiten, terwijl de VN-resolutie slechts toestemming geeft voor export gedurende maximaal een half jaar. De VN-delegatieleider, assistent secretaris-generaal Kofi Annan, noemde de besprekingen gisteren tot dusver “zeer nuttig en constructief”.