Nederlandse supermarkten in voormalige Sovjet-Unie

ROTTERDAM, 9 JAN. De Noord-hollandse zakenman P. Karsten opent volgende maand in Moskou een zelfbedieningsgroothandel in levenmiddelen en een kleine supermarkt naar Nederlands voorbeeld. Karsten is de eerste Nederlander die levensmiddelenwinkels begint in de voormalige Sovjet-Unie.

Karsten bevestigde desgevraagd dat hij op 6 februari samen met zijn Russische zakenpartner Andrei Kuptkov de supermarkt officieel hoopt te openen, een A-Markt naar het model van de ruim 100 A-Markten die hij in Nederland exploiteert en met een vloeroppervlak van 80 vierkante meter. Andrei Kupktov zal de supermarkt, waar alleen met harde valuta kan worden betaald, beheren. Kupktov zal de formule van de A-Markt voor eigen rekening en risico tegen vergoeding exploiteren (franchisen) en hoopt op korte termijn nog enkele andere A-Markten te kunnen openen. Kupktov is al jaren actief met harde-valutawinkels.

Op 7 februari wordt de zelfbedieningsgroothandel in levensmiddelen geopend, naar het model van de groothandel die Karsten sinds kort in Polen exploiteert en met een vloeroppervlak van 4.000 vierkante meter. Soyuz, de Russische coöperatie voor aardappelen, groente en fruit, neemt voor 20 procent deel in deze Moskouse groothandel.

Voor beide zaken zullen de houdbare levensmiddelen goeddeels uit Nederland worden gehaald. De eerste vrachtwagen met inventaris en produkten voor de A-Markt is al in Moskou aangekomen. Karsten heeft afspraken dat dagelijks vers brood uit Nederland zal worden binnengevlogen uit de ovens van meelfabrikant Meneba. Hij benadrukt evenwel dat er, gezien de ontwikkelingen in Rusland, nog van alles tussen kan komen en dat pas van een Russische A-Markt gesproken kan worden als deze daadwerkelijk is geopend.

Karsten belevert op het ogenblik al een kleine twintig harde-valutawinkels in Rusland met produkten uit Nederland. “Bijna dagelijks gaat er een vrachtwagen richting Rusland.”

Volgens mr. G. de Weert, directeur van het onder meer op Oost-Europa gerichte handelshuis Peja uit Arnhem, heeft het initiatief van Karsten kans van slagen. De Weert wijst er daarbij op dat de Russische minister van financiën heeft aangekondigd de roebel eind deze maand convertibel te maken. Tot nog toe is het aantal buitenlandse supermarktketens met winkels in Rusland uiterst beperkt. De Weert kent zelf alleen een Fins bedrijf met winkels in Moskou.

Karsten staat bij de branchevereniging voor de levensmiddelensector, het Vakcentrum Levensmiddelen, bekend als “een zeer ondernemend ondernemer”. Volgens directeur F.J. Schoolenaar van het Vakcentrum heeft Karsten het bedrijf van zijn vader, een melkhandelaar, in korte tijd flink uitgebreid en maakt P. Karsten BV uit het Noord-Hollandse Blokker nu een omzet van bijna een miljard gulden, met ruim 100 A-markten en 40 grotere Amax-supermarkten.

Karsten heeft zich de laatste tijd ontpopt als een expert op het gebied van voedseltransport naar en in Oost-Europa, aldus Schoolenaar. Zo was Karsten in de jaren tachtig nauw betrokken bij de charitatieve voedseltransporten naar Polen nog voordat Karsten in dit land zelf zakelijk actief werd.

Karsten is initiatiefnemer van de "East West Food Group', een club van Nederlandse ondernemers uit de levensmiddelenbranche die kort na de val van de Berlijnse Muur enkele keren met gecharterde vliegtuigjes naar de grote steden in Oosteuropa vloog om daar de markt te verkennen en zakelijke contacten aan te gaan.

Karsten zei dat de prijsstijgingen in Rusland die vorige week volgden op de prijsliberalisering (in roebels), slechts beperkt invloed hebben op de verkopen in de harde valuta-winkels in Moskou die hij nu belevert. “Ik kreeg gisteren bericht uit Moskou dat de handel iets toeneemt, maar niet spectaculair.” Door de stijging van de (roebel)prijzen wordt er iets meer gekocht in harde-valutawinkels.