Leiding van Georgiëverdeeld over geweld

TBILISI, 9 JAN. Het nieuwe Georgische bewind is intern verdeeld geraakt over het gebruik van geweld tegen demonstrerende opposanten. Het harde optreden tegen de aanhangers van de verdreven president Gamsachoerdia stuit op bezwaren in de parlementaire fracties van de coalitie.

Bij drie gelegenheden zijn gewapende aanhangers van de nieuwe regering in de loop van vorige week opgetreden tegen demonstrerende tegenstanders. Daarbij is herhaaldelijk gericht met scherp geschoten. Tot dusverre zijn vijf mensen bij dat optreden om het leven gekomen en zeker 37 gewond. Het harde optreden is verdedigd door Jaba Josseliani, een van de twee voorzitters van de regerende Militaire Raad, onder verwijzing naar de uitzonderingstoestand en het verbod van betogingen.

Het harde optreden werd dinsdag al veroordeeld door de premier van de voorlopige Georgische regering, Tengiz Segua. Gisteren tekenden ook de leiders van een aantal partijen in het Georgische parlement bezwaar aan. “Het is een fout geweld te gebruiken. Als dat doorgaat, verliest het (nieuwe bewind) al zijn krediet bij de bevolking”, zo zei Irakli Tsjelasjvili, de leider van Charta 91, een nationalistische politieke groepering. “We moeten niet vervallen in de methoden die Gamsachoerdia gebruikte.” Ook de leider van de conservatief-monarchistische partij, Temoeri Jorjoliani, protesteerde: “Als dit doorgaat zullen we ons tegen de Militaire Raad keren zoals we ons tegen Gamsachoerdia hebben gekeerd”. Een aantal prominente intellectuelen protesteerde gisteren eveneens tegen het gebruik van geweld tegen betogers.

Gisteren negeerden in het centrum van Tbilisi opnieuw rond duizend aanhangers van Gamsachoerdia het demonstratieverbod. Er deden zich ditmaal geen incidenten voor.

Gamsachoerdia verblijft nog steeds in Armenië, van waaruit hij gisteren liet weten zich nog altijd als president te beschouwen. Hij noemde de nieuwe machthebbers in Georgië “criminelen, bandieten en reactionairen” die in dienst staan van “de nomenklatoeramafia” van voormalige communistische apparatsjiks. Gamsachoerdia beloofde zijn “strijd voor wettigheid en rechtvaardigheid” te zullen voortzetten. In Tbilisi liet premier Segua weten dat de verdreven president “nooit” meer zal worden toegestaan politieke activiteiten te ontplooien. Gamsachoerdia, zei hij, heeft tijdens zijn bewind “enorme bedragen” verduisterd. Bovendien zou uit documenten zijn gebleken dat de president al vele jaren geestesziek is. (AP, Reuter)