Jeltsin: geen haast met eigen gebied Duitsers

MOSKOU, 9 JAN. De Russische president Boris Jeltsin lijkt geen haast te willen maken met een herstel van de Duitse autonome provincie aan de Volga. Tegenover Russische demonstranten in Saratov verklaarde hij gisteren dat “misschien in de toekomst eens een soort van autonomie zal bestaan op plaatsen waar meer dan negentig procent (Russische) Duitsers wonen”. Hij noemde in dat verband vooral een voormalig militair oefenterrein van 30.000 hectaren nabij Volgograd als mogelijke vestigingsplaats voor Duitsers.

“Ik zeg u dat heel officieel als de Russische president”, aldus Jeltsin tegenover demonstranten, die hem hadden opgewacht met spandoeken als “Liever een Russische broodkorst dan een vet stuk vlees uit de BRD” en “Wij ruilen geen grond tegen Duitse cadeautjes”. Duitsland oefent sinds enige tijd druk uit op Rusland de tussen 1924 en 1941 bestaande autonome republiek van de "Volga-Duitsers' te herstellen. De bevolking daarvan werd in 1941 onder gruwelijke omstandigheden naar Kazachstan en het Altai-gebergte gedeporteerd. De Duitse verlangens hangen samen met de vrees dat honderdduizenden Russische Duitsers zich opmaken naar Duitsland te emigreren, als hun "thuisland' niet in ere wordt hersteld.

Jeltsin was in Saratov, een stad met bijna een miljoen inwoners aan de Volga, in verband met een tournee langs Russische steden, waarbij hij de principes en doelstellingen van de economische hervormingen en "liberalisatie' van de prijzen wil uitleggen. Op de eerste dag van deze tournee, die hem vandaag in Oeljanovsk brengt, zag hij zich - blijkens het verslag van de Russische televisie van gisteravond - in Saratov door klagende menigten omringd toen hij een levensmiddelenwinkel bezocht. “Ik begrijp dat er niet wordt geapplaudisseerd”, merkte de Russische president op. “Maar we kunnen geen tijd meer verliezen, zeven jaar heeft niemand het aangedurfd deze economische hervormingen op gang te brengen. Als we twee jaar geleden met deze maatregel waren begonnen, zouden we nu normaal leven.” De "traditionele manier' van hervormen zou zijn geweest om met de privatisering van het bedrijfsleven te beginnen, aldus Jeltsin.