George Bush "wilde wat aandacht krijgen'

TOKIO/WASHINGTON, 9 JAN. “Ik zal wel een hoge rekening van de stomerij krijgen”, zei de Amerikaanse president Bush gisteren met zelfspot nadat hij tijdens een diner ter gelegenheid van zijn bezoek aan Japan had overgegeven. En toen hij weer rechtop stond riep hij de ontstelde aanwezigen toe: “Ik wilde gewoon wat aandacht krijgen...”

Een gedeeltelijk herstelde Bush, zijn vrouw Barbara en de Amerikaanse regeringswoordvoerder deden het incident naderhand af als een appelflauwte, die kon worden toegeschreven aan een lichte vorm van buikgriep. Bush heeft vandaag zijn werkzaamheden hervat. Hij had een ontmoeting met premier Kiichi Miyazawa, maar een lunchtoespraak en een vlucht per helikopter werden afgezegd.

Het diner van gisteravond was, in tegenstelling tot eerdere lunches, geheel in Westerse stijl. Tijdens de twee lunches op dinsdag en woensdag werd de klassieke Japanse keuken geserveerd: rauwe vis, zure ingemaakte groentes, bonensoep en kleefrijst. De gasten zaten daarbij, de benen gekruist, aan lage tafeltjes, op klassieke tatami-matten (gemaakt van rijstekorrels).

Maar het diner ten huize van Miyazawa was gisteravond "gewoon'. Gezeten op stoelen kregen de ongeveer 100 gasten een menu van gerookte zalm, soep en "steak'. Volgens een van de gasten, de politicus Satsuki Eda, viel Bush eerst zijwaarts tegen premier Miyazawa aan. “Vanaf mijn stoel leek het alsof hij op de schouder of tegen de borst van de premier aanlag en op dat moment gaf hij over.”

Bush werd daarna door veiligheidsmensen op de grond gelegd. De premier riep om een dokter, waarna twee Amerikaanse artsen toesnelden. Het orkest stopte met spelen en de gasten keken in apathie toe. Bush lag ongeveer tien minuten op de grond. Toen hij weer was opgestaan klapte Miyazawa van blijdschap in zijn handen. De Japanse premier had zich zeer bezorgd getoond en ondersteunde Bush bij het opstaan. De president verontschuldigde zich tegenover Miyazawa.

Bush sprak vandaag met verslaggevers en wees iedere twijfel aan zijn gezondheid van de hand. “Waarom zou een president niet een griepje kunnen krijgen. Denken jullie dat alleen oude mensen vatbaar zijn voor griep. Volgens mij krijgen zelfs Democraten griep”, aldus Bush tegen de verzamelde pers.

Zijn lijfarts, Burton J. Lee, heeft Bush “op heel wat plaatsen betast”, zei de president, en had geen enkel verband gevonden tussen de aandoening van gisteren en de onregelmatige hartslag die de president in mei van het vorige jaar velde. “Ik verzeker het Amerikaanse volk dat er verder niets aan de hand is”, zei Bush.

Volgens dokter Lee had Bush een aanval van gastritis, buikgriep, en hij schreef de president alleen bedrust voor. Andere Amerikaanse artsen hebben gewezen op het zware karakter van de twaalfdaagse reis van Bush die hem via Australië, Singapore en Zuid-Korea naar Japan voerde. Hoewel Bush veel aan sport doet, en daarbij volgens ingewijden fanatiek is, is de reis mogelijk te zwaar voor hem geweest.

Bush speelde gistermiddag nog samen met de Amerikaanse ambassadeur Armacost een partij tennis tegen keizer Akihito en kroonprins Naruhito. Het keizerlijke duo won in twee sets met 6-3, 6-3, maar volgens sommige Amerikaanse bronnen hoorde het verlies van de Amerikanen bij het protocol.