Fusie HTM en Westnederland is voorlopig van de baan

DEN HAAG, 9 JAN. Een fusie tussen het Haagse vervoerbedrijf HTM en Westnederland is voorlopig van de baan. De directies concluderen na een onderzoek dat een volledige fusie tussen het stads- en streekvervoer onmogelijk is.

De fusie is vastgelopen op de verantwoordelijkheid voor de directie en de benoeming van de meerderheid van de raad van commissarissen in een nieuwe NV. Die zou bij het Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN), de eigenaar van Westnederland, komen te liggen. Dit was niet aanvaardbaar voor de gemeente Den Haag, eigenaar van de HTM. Deze zou de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer behouden.

De HTM wil volgens een woordvoerder nu ook actief met het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam en de RET in Rotterdam denken over samenwerking. Onlangs werd nog gesteld dat de fusie met Westnederland de prioriteit had. HTM en Westnederland kijken nog wel of nauwere samenwerking met betrekking tot bijvoorbeeld onderhoud van materieel kan plaatshebben.

De bedrijven begonnen eind 1989 een onderzoek naar een fusie. De onderhandelingen liepen in eerste instantie vast op financiële bezwaren. Het adviesbureau Pierson, Heldring en Pierson formuleerde een nieuw voorstel voor gedeeltelijke fusie. Hierbij zouden de HTM en Westnederland als afzonderlijke bedrijven blijven bestaan, terwijl Den Haag en VSN een nieuwe vennnootschap op zouden richten op fifty-fiftybasis. Het personeel zou in dienst komen van de nieuwe onderneming. Het voorstel heeft niet tot overeenstemming geleid.