Fusie creëert grootste plexiglas- producent in wereld

Atochem, dochteronderneming van het Franse staatsenergieconcern Elf Acquitaine, heeft zijn plexiglas divisie gebundeld met de activiteiten op het gebied van plexiglas van de Amerikaanse onderneming Rohm and Haas.

Hierdoor ontstaat veruit de grootste producent van plexiglas ter wereld met een jaaromzet van 500 miljoen dollar en een aandeel op de wereldmarkt van 28 procent. Plexiglas (evenals perspex) wordt vervaardigd uit methylmethacrylaat dat zich door uitschenken laat polymeriseren tot doorzichtig plaat- en staafmateriaal. Dit wordt gebruikt in de optische industrie, bij het vervaardigen van veiligheidsglas, voor verkeers- en reclameborden en in badkamer- en sanitaire bouwprodukten.

In Europa was Atochem al nummer één, samen met het Duitse concern Veba.

Atochem en Rohm and Haas gaan voor hun gezamenlijke plexiglas produktie drie dochterondernemingen oprichten. Voor Europa komt een dochteronderneming waarin het Franse belang 51 procent wordt, voor Noord-Amerika één waarin Rohm and Haas 51 procent krijgt en voor de rest van de wereld één die gelijkelijk over beide concerns wordt verdeeld.

Atochem is met een omzet van vijftig miljard franc (16,5 miljard gulden) het op één na grootste Franse chemieconcern. In Rotterdam is een vestiging met ongeveer 200 werknemers.